Gloria Wekker: 'We moeten open staan voor vele relatievormen'

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

[Antropologe Gloria Wekker:] Ik ben in Suriname geboren, maar in Nederland opgegroeid en ik heb nooit eerder oog gehad voor de ongeschreven regels die hier gelden ten aanzien van relaties. Mensen die een relatie met elkaar hebben, moeten zo gelijk mogelijk zijn. Je moet op elkaar lijken: qua uiterlijk, leeftijd, sociale klasse, opleiding en inkomen. Dat wordt hier als een soort voorwaarde gezien voor het welslagen van een relatie. Wat ik van het mati-werk heb geleerd, is dat dat soort dingen geen rol spelen. Tussen de vrouwen in Suriname zijn vaak heel grote leeftijdsverschillen en verschillen in opleiding. Ik ben me bewust van het feit dat je jezelf een soort dwangbuis aandoet als je je aan al die regeltjes houdt. Er zijn zoveel mogelijkheden om aan relaties vorm te geven en ik ben blij dat ik die nu heb ontdekt."

Jonge meisjes worden meestal door oudere vrouwen in het mati-werk geïnitieerd. Juliette, een van de vrouwen die Wekker voor haar onderzoek interviewde, was veertien toen ze voor het eerst seksueel contact had met een vrouw. Deze was aanzienlijk ouder dan zijzelf, namelijk vijfendertig jaar. In 'Een gouden munt' vertelde Juliette dat ze dat ze goede herinneringen bewaart aan deze relatie. "Hier was ik, met mijn veertien jaartjes, mijn mooie ronde gezicht, mijn volle vlechten. Alle vrouwen in de buurt waren gek op kleine Juliette. (...) Mijn eerste echte vriendin heeft me alles geleerd wat ik moest weten. (...) Ze was ook erg voorzichtig met me. We deden alles: we vrijden, we kusten, maar ze brak (ontmaagde) me niet. Dat moest bewaard worden voor de eerste man met wie ik sliep. Dat gebeurde toen ik negentien was."

bron: Artikel < "We moeten open staan voor vele relatievormen" > door Joke Biesheuvel; Betreft het boek 'Ik ben een gouden munt' door Gloria Wekker; De GAY Krant; Nummer 268; 26 november 1994