'Ik heb duizend maal liever dat mensen mij een viezerik vinden dan een hypocriet'

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Robert Rehm is pedofiel. Hij werkte mee aan artikelen voor diverse kranten en weekbladen. Daarnaast verscheen hij op TV in een documentaire over pedofilie en was hij te gast bij Paul de Leeuw.

Wat is jouw motief om de publiciteit te zoeken?
"Ik wil aan het volk vertellen wat ik vind van pedofilie. Waarom ik vind dat pedofilie oké is. Waarom ik vind dat mensen op een verkeerde manier tegen pedofilie aankijken. Ik haal er bevrediging uit om mijn mond open te doen. Dat is de enige reden. Want wat ik natuurlijk uiteindelijk graag wil is kinderen om me heen hebben. Maar dan zou ik mijn mond moeten houden. Want hoe vaker ik in de publiciteit kom, hoe kleiner de kans wordt dat er hier kinderen over de vloer komen. De meeste vinden een pedofiel eng. Maar een pedofiel die aan de weg timmert, is natuurlijk nog griezeliger."

Hoe hebben mensen uit je omgeving gereageerd?
"Veel mensen hier in de buurt hebben tegen me gezegd: 'Dat je pedofiel bent, is tot daar aan toe. Maar waarom moet de hele wereld dat weten?' Dan zeg ik: 'Ik ben nu eenmaal niet hypocriet.'"

Waarom praat je er op TV over en niet met een goede vriend?
"Ik heb een soort gedrevenheid. Ik wil gewoon mijn verhaal kwijt. Ik vind het volstrekt onterecht dat zoveel mensen negatief oordelen over pedofilie. Daar heb ik mijn argumenten voor en die wil ik uiten. En ik ben me er heel goed van bewust dat ik mezelf op korte termijn in mijn vingers snijd, omdat mensen het nóg enger gaan vinden. Maar ik stop er niet mee. Zoiets helpt nooit meteen. Je kunt de mentaliteit van mensen niet binnen een paar weken of een paar jaar veranderen. Misschien dat er over tien jaar meer begrip is. Ik denk dat mijn optreden daarbij kan helpen."

Wat vinden mensen van Martijn (Vereniging voor Pedofilie) ervan dat je zo naar buiten treedt?
"Ze vinden het maar niks. Die vinden mij veel te radicaal. Ze vinden het eng dat ik me zo in de publiciteit zet. Ze zijn bang dat ze door mij worden meegesleurd. Dat begrijp ik best. Want als je een baan en een vrouw hebt, raak je die meestal kwijt als het uitkomt dat je pedofiel bent."

Jij hebt niet zoveel te verliezen.
"Nee. Ik heb geen baan en geen relatie. Ik zit in de positie dat ik het kan maken om shit over me heen te krijgen."

Bedoel je te zeggen dat je het alleen uit altruïstische motieven doet?
"Nee, natuurlijk niet. Niemand doet iets alleen uit altruïstische motieven. Mijn karakter speelt natuurlijk ook een rol. Ik ben recalcitrant. Ik laat me niet in een hoek trappen."

Wat zijn je ervaringen met televisie?
"Iedereen had mij gewaarschuwd: 'Je moet niet naar Paul de Leeuw gaan want die maakt je belachelijk.' Maar ik dacht: iemand die niet belachelijk is, kan ook niet belachelijk gemaakt worden. Dus ben ik gewoon gegaan. Paul de Leeuw vroeg of ik mijn visie wilde geven op de affaire Michael Jackson. Ik vond het heel leuk. Het tochtte alleen een beetje in de studio. Ik ben door alle omroepen gebeld, behalve door de EO. Programma's als Rondom Tien, Impact, Lief en Leed, Karel van de Graaf, Twee Vandaag, noem maar op. Met een aantal programma's heb ik een aantal voorgesprekken gevoerd. Maar tot een werkelijk optreden is het bij de meeste niet gekomen."

Hoe denk je dat dat komt?
"Ik weet het niet. Ik denk dat het onderwerp nog steeds omstreden is. En bij Rondom Tien zaten allemaal pedofielen die zich vermomd hadden met stemvervormers. Ik wilde dat niet. Ik zei 'Laat mij maar zo op de TV.' Misschien dat het daardoor kwam. Bij Lief en Leed ben ik ook nog op de redactie geweest. Ze waren onder de indruk van mijn verhaal. Maar later belden ze me op om te zeggen dat er onenigheid was tussen Maya Eksteen en de directie over hoe het programma eruit zou moeten komen te zien. Dat ook is afgeketst."

Ga je door met het zoeken van de publiciteit?
"Ja. Ik doe tenminste iets. Ik laat niet zoals van de 100 mensen alles over me heen komen. Bovendien ga ik ervan uit dat mijn opstelling op langere termijn in mijn voordeel is. Op korte termijn in elk geval niet: mensen houden kinderen bij mij weg. Maar ik ben in ieder geval niet stiekem en niet hypocriet. Ik heb duizend maal liever dat mensen mij een viezerik vinden dan een hypocriet."

bron: Naam artikel en naam tijdschrift onbekend; 1995?