Australische kinderen leren praten over seks

From Brongersma
Jump to: navigation, search

In een Australische basisschool kregen kinderen van acht en negen jaar onlangs een experimenteel vormingsprogramma over seks voorgeschoteld, zo meldt persbureau Reuter. Gedurende acht weken spraken de kinderen uitgebreid met hun leraren en met elkaar over liefde, vriendschap en seks. En enigszins tot de verbazing van de onderzoekers lieten de leerlingen daarbij gaandeweg een zeer serieuze belangstelling voor seksuele relaties zien. Zij stelden elkaar vragen over het belang van seks en de redenen waarom mensen met elkaar willen vrijen. En klasgenoten gaven daarop vervolgens zeer 'volwassen' antwoorden. De kinderen veronderstelden dat mensen elkaar zo willen laten zien dat ze van elkaar houden, of dat ze gewoon samen pret willen maken.

Volgens de onderzoekers waren de kinderen trots op wat ze tijdens het vormingsprogramma hadden geleerd. Het experiment heeft de kinderen zelfvertrouwen gegeven, omdat ze serieus genomen zijn in hun belangstelling voor seks, zo stellen de ontwikkelaars van het programma. Normaal gesproken wordt kinderlijke interesse op dit terrein met een argwanende snauw: waarom moet je dat zo nodig weten? De onderzoekers pleiten voor seksuele vorming op jonge leeftijd. Als kinderen in de basisschool niet leren spreken over seksualiteit, dan is het eigenlijk al te laat, vinden zij. In de puberteit willen volwassenen vaak geen slapende honden wakker maken door over het onderwerp te beginnen. Veel jongeren gaan dan ook pas als jongvolwassenen echt over seks praten. Volgens de onderzoekers zijn jongens en meisjes dan al zo van elkaar vervreemd, dat het niet raar is dat er zoveel fout gaat in het liefdesbed.

bron: Artikel 'Australische kinderen leren praten over seks' door Marc van Bijsterveldt; De Nieuwe Sekstant; oktober/november 1996