De seksuele opvoeding van jonge kinderen - Ervaringen van moeders en leidsters

From Brongersma
Jump to: navigation, search

[Een moeder:] We zagen het rond haar tweede verjaardag. Ze is nu bijna drieëneenhalf. Ze masturbeert elke dag, soms zelfs meerdere keren per dag. Vóórdat ze gaat slapen. Alleen als ze héél moe is valt ze in slaap zonder dat te doen. Ze doet dat bijna iedere avond en vaak ook vóór het middagslaapje en als ze wakker wordt wéér. En op een gegeven moment zit ze op de bank en dan gaat ze daar óók zitten wrijven, soms wel twee of drie keer achter elkaar zelfs.

De eerste keer dat ik dat (masturberen) zag was ik heel erg verbaasd: dat dát kon! Dat kinderen dus blijkbaar in staat zijn tot een orgasme! Daar had ik nog nooit iets over gelezen. Ook niet in mijn opleiding. Je krijgt natuurlijk wel het een en ander over hygiëne en luiers verwisselen maar niet over de seksuele kant ervan. Terwijl het toch een belangrijk deel van de ontwikkeling is.

bron: Uit het boek 'De seksuele opvoeding van jonge kinderen - Ervaringen van moeders en leidsters' door Channah Shanon Zwiep; In samenwerking met drs. Astrid Onderwater; Onder begeleiding van prof.dr. Jo Hermanns; november 2008