Een typisch Franse affaire

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Frankrijk kent vele affaires waarin de Franse staat op z'n minst van betrokkenheid wordt verdacht. De bekendste is natuurlijk de Rainbow Warrior, waarbij het daderschap van Frankrijk vaststaat. Maar er zijn ook nog de affaires rond Mehdi Ben Barka (ontvoerd en vermoord), Maurice Audin (gearresteerd en verdwenen), Henri Curiel (vermoord) en vele andere.

In de jaren negentig hield de affaire-Joseph Doucé de gemoederen bezig. Deze geëxcommuniceerde doopsgezinde dominee, tevens psycholoog en seksuoloog, deed in Parijs pastoraal werk onder seksuele minderheden. Daarnaast dreef hij met zijn vriend Guy Bondar de boekwinkel Autres Cultures, gespecialiseerd in literatuur over homo-, pedo- en transseksualiteit alsmede travestie en sado-masochisme. Doucé trok al snel de aandacht van de Renseignements Généraux (RG), een op een wijd vertakt netwerk van mouchards (verklikkers) gebaseerde binnenlandse inlichtingendienst. Een losgeslagen inspecteur van de RG, Jean-Marc Dufourg, had bijzonder de pik op hem. Met zijn team van drie agenten begon hij Doucé te intimideren en, naar later bleek, illegaal af te luisteren. Op 19 juli 1990 namen drie mannen die zich voordeden als politieagenten Doucé mee uit zijn boekwinkel. Drie maanden later werd zijn naakte lijk in een bos buiten Parijs gevonden. Hij is vermoedelijk gewurgd.

Dufourg kon met de ontvoering noch de moord in verband worden gebracht, maar werd veroordeeld voor het vervalsen van rapporten in de zaak. Op de website amnistia.net wijst de Franse onderzoeksjournalist en romanschrijver Didier Daeninckx erop dat de pers grotendeels voorbij is gegaan aan de relatie tussen Doucé en de neo-nazi Miguel (Michel) Caignet, die tot vier jaar is veroordeeld voor het verspreiden van kinderporno. Doucé beheerde de abonnementen van diens maandblad Gaie France Magazine, waarvan de verkoop aan jongeren in 1992 verboden werd vanwege het 'aanzetten tot pedofilie'.

Met haar documentaire Mist, geruchten en een laag beton, genomineerd voor de RVU Radioprijs 2010, verdiepte Babette Moonen, bachelorstudent Woordkunst aan de Artesis Hogeschool te Antwerpen, zich in de affaire-Doucé. Ze sprak met de jongere broer van Doucé en met dominee Hans Visser van de Rotterdamse Pauluskerk, die Doucé heeft gekend. Ook spoorde ze Doucé's vriend Guy Bondar op, die op een geheim adres in Nederland woont. De documentaire geeft een goede samenvatting van de zaak, maar twintig jaar na de feiten blijft de vraag wie pasteur Doucé heeft vermoord onbeantwoord.

bron: Artikel 'Een typisch Franse affaire' door Ulrik Unger; gids.vpro.nl/2010/08/22/een-typisch-franse-affaire; Holland Doc Radio (Radio 1); player.omroep.nl/?aflID=11352681; VPRO Gids; 22 augustus 2010