Eindverslag van het Project Preventie Kindermishandeling Zuid-Limburg

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Onder seksueel misbruik verstaan we (gedwongen) blootstellen aan seksuele activiteiten respectievelijk seksuele stimulering niet passend bij de leeftijd of psycho-sociale ontwikkeling van het kind. Het kind wordt bijvoorbeeld gedwongen tot seksuele handelingen, tot seksueel contact met leeftijdgeno(o)t(e), met een in leeftijd oudere, met een volwassene (binnen of buiten een afhankelijkheidsrelatie), variërend van betastingen boven/onder de kleren tot en met verkrachting; onvrijwillige porno en jeugdprostitutie.

Vanuit het project PKM [Preventie Kindermishandeling] voegen we hieraan toe ook de passieve vorm van seksuele mishandeling, n.l. seksuele verwaarlozing. Hieronder verstaan we: inzake lustbeleving, erotiek, seksualiteit en relaties het onthouden van reële informatie en mogelijkheden tot ontdekken en experimenteren, overeenkomstig leeftijd en psycho-seksuele ontwikkeling; het geven van verkeerder informatie; schuldinductie (opgedrongen schuld); het dwingend sturen van relaties (naar willekeur vriendschappen verbieden); het verbieden van lichaamsbeleving als plezierig en fraai.

bron: Uit het boekje < 'Is het nou genoeg?!...' - Eindverslag van het Project Preventie Kindermishandeling Zuid-Limburg > door RIAGG Maastricht; Maastricht; 1996