Homoseksualiteit onder mannen, of: geluk in een getto

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Het is begrijpelijk dat militante homoseksuelen, op het moment dat de onderdrukking verslapte, geprobeerd hebben de homoseksuele identiteit te herdefiniëren door deze te ontdoen van het beeld dat van een homo in het gunstigste geval een verwijfde man maakt, in het ongunstigste geval een mislukte vrouw. Als reactie op die karikatuur is in de homowereld de superviriele man, de "macho", het ideaaltype geworden: kort haar, een snor of baard, een gespierd lijf. En terwijl bij heteroseksuelen het emancipatiethema vaak gekoppeld wordt aan de ongedifferentieerdheid van mannen- en vrouwenrol, maakt de homo-emancipatie op dit moment een fase door waarin de seksuele identiteit op zeer strikte wijze wordt afgebakend.

De mythische beelden die in de homopers en in gespecialiseerde pornobladen het veelvuldigst voorkomen zijn de cowboy, de vrachtwagenchauffeur, de sportman. De "machostijl" overheerst. Deze situatie gaat gepaard met een zeker gevoel van onbehagen ten aanzien van pedofilie en biseksualiteit; dat laatste wordt vaak gezien als een poging om de eigen homoseksualiteit te verbergen. Deze ontwikkeling van de homowereld in de richting van een stijl die het accent legt op viriliteit, wordt er vaak van beschuldigd seksistisch te zijn, en ze brengt die homoseksuelen die zich niet naar de nieuwe definitie van de homo-identiteit plooien en een randpositie. Met onderkenning van deze uitsluitingsverschijnselen dient toch te worden benadrukt dat het zoeken naar een dergelijke zeer strikte seksuele identiteit zich voordoet op een moment waarop homoseksuelen voor het eerst de gelegenheid wordt geboden hun eigen sociale beeld op te bouwen en het accent te leggen op hun mannelijkheid in plaats van op vrouwelijke trekken. Men mag verwachten dat de behoefte aan het creëren van een machobeeld zou afnemen als de maatschappij zich in een nabije toekomst toleranter jegens homoseksualiteit zou opstellen.

bron: 'Homoseksualiteit onder mannen, of: geluk in een getto?' door Michael Pollak; Uit het boek 'Westerse Seksualiteit - Een bijdrage tot de geschiedenis en sociologie van de seksualiteit' onder redactie van Philippe Ariès & André Béjin; Kok Agora Kampen; 1986; Oorspronkelijke titel: Sexualités occidentales, 1982