John D. Stamford : 'Ik word slechts door homohaters achtervolgd'

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Aan de fraaie villa van John D. Stamford is te zien dat hij een paar maanden 'uit logeren' is geweest. Amper vrijgelaten uit de gevangenis van Turnhout wil Stamford (54) tegenover De GAY Krant graag zijn verhaal doen. Volgens de oprichter en mede-hoofdredacteur van de alom bekende Spartacus Gids is hij ten onrechte vervolgd wegens 'bederf van de jeugd en prostitutie'.

Stamford is volgens een aantal aanklagers de spin in een web van pedofielen. Aanwijzingen voor een dergelijk pedofielennetwerk zouden zijn te vinden in de Spartacusgids, de adressenvraagbaak voor homo's en lesbiennes. Gebrek aan bewijzen zorgde ervoor dat Stamford na vele maanden voorarrest weer op vrije voeten is. "En terecht", zegt hij zelf, "want er valt mij niets te verwijten." [...]

De hele geschiedenis begint in maart 1993. Of eigenlijk al veel eerder, want al sinds het eind van de jaren zeventig wordt Stamford op de huid gezeten door de christelijke kinderhulporganisaties Sentinelles en Terre des Hommes, waar een zekere Edmond Kaiser directeur is. "En die man is nu de grootste homovijand die je je kan bedenken", vindt Stamford. "Hij probeert al vele jaren met kracht alles wat met homoseksualiteit heeft te maken de grond in te boren. Kaiser heeft ook de verhalen over 'aanwijzingen voor pedofielen in Spartacus' in de wereld gebracht." "Waar gaat het nu eigenlijk om? Om de letters 'YC' in de Spartacus. Die staan voor 'Younger Crowd' en niet - zoals door anderen wel wordt gedacht - 'Younger Children'. [...] Wie de Spartacus erbij pakt, vindt in Nederland de letters 'YC' bijvoorbeeld vermeld bij de Gaiety, de Montmartre, de iT en de Roxy in Amsterdam [...].

bron: < "Ik word slechts door homohaters achtervolgd" >; De GAY Krant Nr. 247; 5 februari 1994