Joop Wilhelmus: 'Die kinderseks, daar gaat het om'

From Brongersma
Jump to: navigation, search

[Dik Brummel:] En toen zaten we [Dik Brummel en Joop Wilhelmus] daar te praten en toen vertelde hij dat die kinderseks, daar gaat het om, daar draait het om, dat is nu het grote hangijzer, dat is de kern van de zaak. Mensen kunnen wel progressief doen over anticonceptie [...] en abortus [...] maar dat is gewoon, ja vind ik normaal dat je daar voor bent, maar de kinderseks... [...] Hij had het in de gaten.

[Interviewer:] En toen is hij Lolita begonnen? [Brummel:] En toen is hij Lolita begonnen en dat ... nou dat heeft hij toch een aantal jaren uitgehouden(?). Volgens mij is het pas in '85 verboden.

[Interviewer:] En dat was nog eventjes - voor mensen die het niet - dat was een blad met meisjes tussen de, weet ik veel, vanaf...? [Brummel:] Vanaf, vanaf... elke leeftijd eigenlijk. Je zag daar ook plaatjes van kinderen van vijf, zes jaar die de handjes tussen de benen hadden. Vaak aardige plaatjes, ook hele mooie plaatjes, prachtige mooie afbeeldingen van meisjes zeg maar als ze die magische leeftijd hebben zo tussen de twaalf en vijftien; dat was dus pornografie zoals we dat noemen.

[Interviewer:] Maar kwam ie daar dan nooit mee in de problemen? [Brummel] Daar kwam hij niet mee in de problemen, die boekjes lagen bij de sigarenboer, die kon iedereen openbaar kopen. [Interviewer:] En die liepen goed? [Brummel:] En die liepen behoorlijk goed ja, die hadden een segment van de markt kun je zeggen. Nee, die kon je gewoon kopen. Ik heb er ook een aantal gekocht en dat zijn historische documenten, dat kan ik je wel zeggen.

bron: Uit het VPRO-radioprogramma 'Stenen des Aanstoots' door Sarah Verroen; weblogs.vpro.nl/radioarchief/2008/12/26/over-het-einde-van-de-nieuwe-sekstant-en-de-affaire-ome-harry; 7 oktober 1996