Kind kan ook genieten van relatie met een volwassene

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Van mijn dertiende tot mijn achttiende heb ik een relatie gehad met een volwassen man en ik denk daar (nu ben ik 38 jaar) nog steeds met heel veel plezier aan terug. Het was spannend, teder, lekker en fijn. En heel erg verboden! Ik moest het geheim houden, hoewel mijn ouders het nu weten en accepteren dat ik koos voor mijn oudere minnaar.

Dat vond ik zo raar: ik leerde op school dat je als kind 'nee' kunt zeggen tegen een volwassene die 'iets wil'. Maar dat je dus ook het vermogen hebt om 'ja' te zeggen, hoorde ik nooit. Blijkbaar was ik daar te jong voor.

Nationaal rapporteur voor mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen, Corinne Dettmeijer, vindt consequent dat de vele van de door haar becijferde 62.300 slachtoffers van seksueel geweld die hier geen melding van maken zich onterecht niet als slachtoffer afficheren. Omdat ze dachten dat het 'normaal' was, omdat ze 'opwinding voelden' en daarom dachten dat ze het 'zelf ook wilden' (NRC, 10 juni).

Waarom zou je alleen maar dénken dat je het zelf wilde? Waarom zou het niet zo kunnen zijn dat je het écht zelf wilde? Mag je niet meer vinden dat het helemaal niet erg was, maar juist de moeite waarde (ja 'moeite', want je moet wel durven met al die volwassenen die jou voorschrijven wat jij wil en wat je niet wil). "Al deze kinderen", schrijft Dettmeijer, "moeten weten dat wat ze is overkomen erg is, niet hun schuld en het vertellen waard."

Nou, mevrouw de rapporteur, ik vertel dat wat mij overkwam helemaal niet erg was en als u aankomt met de nare meneer uit Cuijk die meisjes misbruikte, dan doet u precies wat er altijd gebeurt: iets vreselijks aanhalen om elke nuance uit te bannen. Niet alles wat illegaal is, is schadelijk, al denkt u dat wel. Ik denk nog dagelijks met warme gevoelens aan mijn oudere vriend.

[Gjalt van Ommen is zeer waarschijnlijk een verzonnen naam. Zie het artikel 'We worden soms bedrogen - maar de krant is geen politie' van 25 oktober 2014. https://www.brongersma.info/We_worden_soms_bedrogen_-_maar_de_krant_is_geen_politie]

bron: Ingezonden brief 'Kind kan ook genieten van relatie met een volwassene' door Gjalt van Ommen; NRC; 14 juni 2014