Kindertelefoon krijgt meer misbruikte jongens aan de lijn

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Jongens bellen steeds vaker de Kindertelefoon omdat ze seksueel misbruikt zijn. Meisjes worden bijna altijd aangerand of verkracht door een man. Maar bij de jongens die bellen, gebeurt dat ook door de moeder, een oudere zus of de buurvrouw.

Janet Frieling en Karin Hulst onderzochten bij de Kindertelefoon in Groningen hoe vaak en op wat voor manier jongeren bellen over seksueel misbruik. De twee onderzoeksters hebben daarbij de telefoontjes van jongens en meisjes apart bekeken. De jongeren blijken verschillend over het misbruik te praten. De zestig meisjes die de Groningse Kindertelefoon belden, schaamden zich omdat ze niet tegen degenen die hen verkrachtten of aanrandden durfden te zeggen dat ze het helemaal niet wilden. [...]

De 61 jongens die bij de Kindertelefoon terecht kwamen, lieten veel meer los over wat er gebeurd was. Zij vroegen bij voorbeeld of het normaal is dat zij met hun moeder naar bed gaan. Pas later bleek dan dat de meesten dat eigenlijk helemaal niet wilden. Een medewerker van de Groningse Kindertelefoon: "Bij jongens rust er een veel groter taboe op seksueel misbruik. Het is nog niet zo lang bekend dat jongens ook misbruikt worden. En al helemaal niet dat vrouwen ook daders zijn. Daarom vinden jongens het soms raar om het te vertellen. Zij zien zichzelf niet als slachtoffer, maar als iemand die er zelf ook aan meewerkt."

Ook bij de Kindertelefoon in Amsterdam en Nijmegen bellen regelmatig jongens op die aangerand of verkracht zijn door vrouwen. Een medewerkster van de Kindertelefoon in Nijmegen: "Soms is het moeilijk te herkennen of die jongens misbruikt worden. Sommige jongens praten erover alsof ze het vrijwillig doen."

Volgens de onderzoeksters komt dat omdat het misbruik vaak een spelletje lijkt. Het is dan net alsof jongens zelf kunnen kiezen of ze ermee willen stoppen.

bron: Artikel 'Kindertelefoon krijgt meer misbruikte jongens aan de lijn'; Trouw; 7 november 1990