Maak van privacy een topprioriteit

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Snowden onthulde in september 2013 ook het bestaan van het programma Bullrun waarmee de NSA al tien jaar lang versleutelde internetcommunicatie kan ontcijferen. De Amerikanen beschouwen het afluisteren van mensen buiten de VS niet als een misdrijf. Sterker nog, het heeft een speciale wet, de Foreign Intelligence Surveillance Act die gericht is op niet-Amerikanen. Daarnaast verkreeg de VS van Europa dat ze persoonsgegevens overmaken van Europese burgers die naar de VS reizen. Het aftappen en afluisteren van persoonlijke, vaak vertrouwelijke informatie, is in strijd met de privacy en de integriteit van de mens. In december 2013 publiceerden zo'n 500 vooraanstaande schrijvers een petitie waarin ze deze praktijken afkeuren. 'De onschendbare integriteit van het individu is de basispijler van de democratie. De integriteit van de mens omvat meer dan zijn fysieke lichaam. Mensen hebben het recht om in hun ideeën en hun persoonlijke omgeving en communicatie niet te worden beloerd en geïntimideerd. Door de technologische ontwikkelingen voor massale spionage te misbruiken, hebben de overheden en bedrijven dat fundamentele mensenrecht waardeloos gemaakt. Een bespioneerde mens is geen vrije mens', aldus de auteurs.

En verder: 'Een bespioneerde maatschappij is geen democratie. Onze democratische rechten kunnen slechts bestaan als ze niet alleen in de reële, maar ook in de virtuele ruimte worden beschermd. Spionage schendt de privésfeer en brengt de vrijheid van denken en opinie in het gedrang. Massale spionage behandelt elke burger als een potentiële verdachte. Ze ontkracht een van onze historische triomfen: het vermoeden van onschuld. (...) Spionage is diefstal. Deze gegevens zijn geen openbaar bezit: ze zijn van ons', aldus de ondertekenaars. Onder hen Orhan Pamuk, J.M. Coetzee, Elfriede Jelinek, Günter Grass, Umberto Eco, Daniel Cohn-Bendit, Amos Oz, David Grossman, Paolo Giordano, Jostein Gaarder, Saskia De Coster, David van Reybroeck, Annelies Verbeke, Paul Verhaeghe, Arnon Grünberg en Geert Mak. Al meer dan 200.000 personen hebben die petitie intussen ondertekend.

bron: Column 'Maak van privacy een topprioriteit' door Dirk Verhofstadt; www.liberales.be/columns/topprioriteit; Liberales; mei of juni 2014