Mara (13): 'Ik heb een gecompliceerd probleem'

From Brongersma
Jump to: navigation, search

[Mara (13) schrijft:] Ik heb een gecompliceerd probleem. Het ligt niet aan mij, maar aan de wereld om ons heen. Ik heb een vriend die 21 jaar ouder is. Wij kennen elkaar omdat hij hetzelfde beroep als mijn moeder heeft. Hij wilde eerst niets van mijn avances hebben, vanwege het leeftijdsverschil. Hij is erg bedeesd en bang dat als iemand er achter komt hij kan worden opgepakt. Het lijkt me dat ik dan eerst aangifte heb moeten doen! Maar van wat? In de weekends zie ik hem en hebben we heerlijke seks. Alleen, doordeweeks heb ik ook seks met een meisje van 18, C. Hij weet dit niet. Zij weet wel van hem, maar maakt er geen toestand van. Liefst zou ik ze alletwee houden. Moet ik het nu vertellen van haar? Ik wil geen geheimen voor hem. Volgens C. vinden mannen dit meestal geen probleem. Wat denk jij? Het is toch van alle tijden dat meisjes van dertien seks hebben? Of ben ik erg excentriek?

[Maria - weet raad - antwoordt:] Jij vindt het toch leuk om excentriek en uitdagend te zijn, of niet? Ben je alleen maar met seks bezig of ook nog met iets anders? Het klinkt alsof het je alleen om de seks gaat en niet om mensen, puberteitskriebels? Waarschijnlijk is je vriend bang dat je moeder er achter komt. Juridisch gezien is er misschien geen probleem, maar psychologisch wel.

Een relatie tussen iemand van 13 en 34 is onder bepaalde voorwaarden niet strafbaar. Er mag geen gezagsrelatie tussen jullie bestaan, zoals leraar-leerling, of arts en patiënte. Je mag niet aan hem toevertrouwd zijn in de zin van voogd of opvoeder. Verder moet het contact vanuit beide kanten gezien vrijwillig zijn. De minister van Justitie wil de leeftijdsgrens optrekken van 12 naar 16 jaar. Hij leeft in een hele andere wereld dan jij. Je leert allerlei sociale vaardigheden niet, zoals het omgaan met leeftijdgenoten. [...]

Ik begrijp niet goed wat de rol van je vriendin is! Misschien is je vriend wel opgelucht als hij hoort van je relatie met je vriendin. Mannen vinden het spannend en opwindend om naar vrijende vrouwen te kijken, maar dat is iets anders dan weten dat jouw vriendin ook een relatie met een vrouw heeft. Wat is fantasie en wat is de werkelijkheid?

bron: 'Mària Weet Raad'; Yorin Teletekst; 6 juli 2001