Nooit met vreemden meegaan - Een goed bedoelde waarschuwing, maar niet altijd even doeltreffend

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Ouders menen doorgaans, dat hun kind door dit voorval aan den lijve seksuele opwinding en gevoelens heeft ervaren. Dat is een misverstand. Kinderen hebben weliswaar seksuele gevoelens, maar die zijn aangepast aan hun leeftijd. Vergeet niet dat "volwassen" seksuele gevoelens worden opgewekt onder invloed van geslachtshormonen. Zolang kinderen nog niet "geslachtsrijp" zijn, werken die hormonen bij hen maar op een heel laag pitje. [...]

[Loes, 34 jaar:] "Als kind woonde ik midden in de stad. Ik kon alleen buiten spelen op een wat bredere stoep om de hoek van de straat. Daar stond een kiosk, waar zomers ijsjes werden verkocht door een man van een jaar of twintig. Ik was een jaar of zes, toen die man aan mij begon te vragen: Kom eens binnen, dan krijg je een ijsje. Zo'n aanbod sla je niet af. Ik mocht dat ijsje dan opeten bij hem op schoot, in een gedeelte van de kiosk, dat vanaf de openbare weg niet zichtbaar was. Als ik op schoot zat, deed-ie wel een beetje vreemd. Friemelen onder mijn rok en met zijn handen tussen mijn dijen, maar voor een ijsje heb je als kind wel wat over... Ik had zo'n vijf ijsjes op deze manier gekregen, toen mijn ouders erachter kwamen. Ik heb nu erg veel moeite om me te herinneren hoe die ijscoman eruitzag en zeker niet het gevoel, dat hij akelige dingen met mij gedaan heeft. Maar de gezichten van mijn ouders, de consternatie thuis, de opwinding in de buurt, 't gesmiespel van al die grote mensen. Dát herinner ik me als de dag van gisteren. En dát heeft me toen behoorlijk van streek gemaakt. Er moet iets vreselijks gebeurd zijn, dacht ik, maar ik had geen flauw idee wat..."

bron: Artikel < 'Nooit met vreemden meegaan...' - Een goed bedoelde waarschuwing, maar niet altijd even doeltreffend > door Heleen Crul; Met medewerking van Mevr. L. ter Haar (chef afdeling jeugd- en zedenpolitie te Nijmegen) & dr. H. Musaph (psychiater te Amsterdam); Margriet; Omstreeks: 1979(?)