OK magazine 75 nummers terug: nummer 6, maart 1987

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Door: Boysocks

Eerste indruk

Mijn eerste indruk van deze uitgave is positief. Er staan behoorlijk wat foto's en illustraties in waarvan de meeste te maken hebben met de artikelen over 'Badende jongens'. Verder staat er weer een aflevering in van de serie 'Recht op seksualiteit'.

Badende jongens

Laten we maar meteen met het hoofdartikel beginnen. De auteur blikt eerst terug op zijn jeugd. Hij vertelt dat de zwemleraar van het schoolzwemmen niet echt bezig was met het onderwijzen van zwemmen. De beste man had meer oog voor de jochies die al konden zwemmen.
Even verderop in het artikel wordt er ingegaan op het feit dat jongens steeds vaker aan het goochelen zijn als ze zichzelf willen omkleden voor of na het zwemmen. Als deeltijd-jeugdbegeleider constateer ikzelf ook steeds vaker dat jongens bang lijken gezien te worden. Zwommen de jongens vroeger nog vooral naakt terwijl de ouders, opa's en oma's vrijwel helemaal bedekt waren door textiel, nu zie je steeds meer volwassenen in speedo's en bikini's wandelen terwijl jongens in kniebroeken gehuld zijn.
Een belangrijk deel van het artikel gaat over jongens in de kunst. Bij het artikel staan vele foto's en illustraties, deze komen later nog aan de orde. Tot slot gaat er nog een heel stuk over 'Badende jongens' in de literatuur. Als je het mij vraagt net iets teveel diepgang over eenzelfde onderwerp. Maar mocht je hier nogal in geïnteresseerd zijn dan is deze OK een must voor je!

Recht op seksualiteit

In het vervolgartikel Het recht van kinderen op sexualiteit (deel 4) gaat het dit keer over de psychoseksuele ontwikkeling. Er worden zes fasen besproken. De eerste hiervan is het vormen van een geslachtsidentiteit. Dit is het proces waarin het kind zichzelf het label jongetje of meisje eigen dient te maken. De tweede fase omvat de ontwikkeling van wederzijds seksueel gedrag in contact met anderen. Kort samengevat bedoelt men hier het kiezen tussen een actievere of passievere rol tijdens seksuele gedragingen. Over het algemeen zijn de jongens wat actiever dan de meisjes. Vanaf ongeveer het zesde levensjaar begint de derde fase, hierin gaat het om de ontwikkeling van masturbatie en orgasme. Men merkt op dat het steeds vaker voorkomt dat kinderen al in de kleutertijd gaan masturberen. De vierde fase betreft de ontwikkeling van erotische fantasieën. Fantasieën over incestueuze of homoseksuele handelingen zijn in overvloed aanwezig. Veel (jonge) kinderen hebben schuldgevoelens over die fantasieën. Fase vijf omvat de ontwikkeling van sensualiteit, ofwel de zinnelijke lustbeleving. Dit is in principe de moeilijkste fase voor het kind, immers hierin kunnen (of eigenlijk: mogen) ze niet gestimuleerd worden door anderen. Tot slot komen we bij de zesde fase. Deze is eigenlijk niets meer dan het ontwikkelen van bovenstaande fasen tot één geheel, de eigen psychoseksuele ontwikkeling dus.

Illustraties & foto's

Er staan relatief veel plaatjes in deze uitgave. De meeste daarvan zitten in het hoofdartikel over 'badende jongens'. Zo zijn er een aantal plaatjes te zien van schilderwerken waarop naakt badende jongens zijn afgebeeld. Er is ook een foto van een beeld van een naakte jongen afgedrukt. Als het even later over fotografie gaat met betrekking tot 'badende jongens', zien we ook een aantal beroemde foto's. Bijvoorbeeld een hele groep naakte jochies bij een roeibootje. Maar ook de foto's waar geen naakt op te zien is zien er bijzonder uit. Verder zie je door het hele blad heen illustraties van jongetjes op het strand, een deel naakt, het merendeel niet.

Japan

Dr. Brongersma schreef weer een artikel over pedo-historie, in deze aflevering gaat het over Japan. De liefde tussen een man en een jongen was in de Japanse cultuur normaal. Anders dan in de Griekse cultuur was hier de wederliefde van de jongens heviger. In het begin van het artikel wordt er een belangrijk verschil tussen de Griekse en Japanse cultuur aangedragen. In Japan is de bevrediging van de jongen - in relaties tussen jongens en mannen - even belangrijk als die van de man. Over het liefdesspel tussen een man en een jongen zijn vele verhalen geschreven, veel daarvan overvloedig geïllustreerd. In deze tekeningen ziet men veelal zwaar overdreven lange en dikke geslachtsdelen. Dit is nogal opvallend omdat deze gewoonlijk heel klein zijn bij het Japanse ras. Waarschijnlijk zijn die tekeningen een manier om de schade in te halen. De jongensliefde was vooral een voorrecht van twee groepen, te weten de adel en de geestelijkheid. Voor ridders stond jongensliefde ver boven vrouwenliefde. Vrouwenliefde zou van een man een week en laf persoon maken.
Veel schrijvers hebben zich met liefdesgeschiedenissen van de Samoerai en hun knapen beziggehouden. Een van hen - wellicht de beroemdste - is Ihara Saikakoe (1641-1693). Van deze schrijver zijn ook enkele boeken in Europese talen vertaald, o.a. "Glorieuze geschiedenissen van jongensliefde". Een citaat uit een van zijn werken: "Een heerlijke jongen is het, heerlijk als de volle maan die achter de bergen opkomt. Zijn haar is zwart als de veren van een sluimerende raaf, zijn ogen zijn schoon als lotusbloemen, zijn stem klinkt zoet als het fluiten van de nachtegaal en zijn lijf is geurig als een pruim". Dit schreef hij over de mooie Korin, lieveling van generaal Tomomori.
Een andere anekdote uit de Japanse historie: een jongen van het riddergeslacht wordt verliefd op een oudere man. Als hij het zijn moeder vertelt, blijkt de kerel op wie hij verliefd is geworden de moordenaar van zijn vader te zijn. Zijn moeder zegt hem dat hij verplicht is bloedwraak te nemen als hij een goede zoon wil zijn. Hij maakt de man tot zijn vriend en zij beminnen elkaar. Na de daad deelt de jongen de man mee dat hij hem zal moeten vermoorden omdat hij zijn vader moet wreken. De man antwoordt dat hij de jongen teveel lief heeft om tegen hem te vechten, dus hij aanvaardt zijn dood. Nadat de jongen zijn vriend heeft onthoofd pleegt hij zelfmoord.
Het stukje pedo-historie van Japan stopte vrij plotseling in 1871, op dat moment werden namelijk alle handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht verboden. Ook jongens werden gestraft - tenminste als ze de leeftijd van 15 jaar hadden bereikt. Natuurlijk bleven er in het geheim nog wel jongensbordelen bestaan. Zelfs rondom 1960-1970 duiken er nog jongensbordelen op.

Tot slot...

Naast de al genoemde onderwerpen staat er eigenlijk niet zoveel in deze OK. Wat nog wel het noemen waard is, is de reactie van de toenmalige voorzitter van Martijn, Benjamin Roelofsma, op een artikel dat gepubliceerd was in Vrij Nederland. Roelofsma stelt dat de auteur van het betreffende artikel bedoelt dat een jongen geen seks met een volwassene mag hebben omdat de jongere dan te vroeg gelijkwaardig aan de volwassene zou zijn. Ofwel dat volwassenen alleen de angst hebben dat kinderen (te) vroeg wijs worden. Persoonlijk denk ik dat Benjamin Roelofsma het daar iets te makkelijk beschrijft, maar oordeel zelf door dit nummer bij te bestellen.

Wat mij betreft was dit het, tot het volgende nummer!

bron: Artikel 'OK magazine 75 nummers terug: nummer 6, maart 1987' door Boysocks; OK Magazine, nummer 81; juni 2002