Oud-bisschop Jo Gijsen betastte geslachtsdelen jongens

From Brongersma
Jump to: navigation, search

De vroegere bisschop van Roermond, Jo Gijsen, heeft tussen 1958 en 1961 de geslachtsdelen van twee minderjarige jongens betast. Dat meldt het Katholiek Nieuwsblad. Jo Gijsen uit Oeffelt is vorig jaar op tachtigjarige leeftijd overleden. Het bisdom van Roermond heeft dit vrijdagavond erkend. [...]

De slachtoffers zijn een oud-leerling van het jongenspensionaat in Kerkrade die eenmalig door Gijsen onzedelijk is betast, en een toen ongeveer 9-jarige jongen uit de parochie in Valkenburg waar Gijsen tot 1959 kapelaan was. Gijsen heeft hem meerdere keren onzedelijk betast.

Dit slachtoffer zegt dat de oud-bisschop hem ook heeft gedwongen tot orale seks, en hem diverse malen heeft verkracht en dat heeft geprobeerd. Maar daarvoor heeft de klachtencommissie geen ondersteunend bewijs kunnen vinden. "Waarmee overigens bepaald niet gezegd wil zijn dat de door klager gestelde handelingen niet waar zouden zijn, aldus de klachtencommissie.

Jo Gijsen zei destijds dat hij deze jongen niet kende. Dat vindt de commissie niet aannemelijk, omdat Gijsen geregeld bij de familie van de jongen over de vloer kwam. Gijsen diende in 2011 zelfs een klacht wegens smaad in tegen de jongen.

bron: Artikel 'Oud-bisschop Jo Gijsen betastte geslachtsdelen jongens' door Bert van Doorn; www.omroepbrabant.nl/?news/209534882/Oud-bisschop+Jo+Gijsen+betastte+geslachtsdelen+jongens.aspx; Omroep Brabant; 11 april 2014