Ouders kinderopvang De Bilt: 'Leven van Bart C. is nu kapot'

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Bij de kinderopvang aan de Weltevreden naast basisschool De Kleine Prins en bij de voetbalvelden van FC De Bilt staan ouders vanochtend in groepjes bij elkaar te praten. De ontuchtzaak en de zelfmoordpoging van de verdachte zorgen voor veel spanningen onder de ouders. De meesten willen er ook niks over zeggen. Een enkeling wil dat, anoniem, wel. "Ik kan me wel heel goed voorstellen dat een aantal ouders erg slecht slaapt", zegt een van hen.

Een moeder worstelt met de vraag wat justitie moet doen met de 27-jarige verdachte. "Het is een drama, maar dit gun je hem ook niet", zegt ze bij de uitgang van het schoolplein. "Ik ben erg geschrokken van de zelfmoordpoging. Zijn leven is kapot. Het hele dorp staat op z'n kop, want De Bilt is natuurlijk een dorp."

Op internet wordt de man al ondubbelzinnig veroordeeld, maar de mensen die er echt dichtbij staan, reageren veel genuanceerder. De meeste ouders zijn begaan zijn met het lot van de Utrechter. "Hij is geen creep die uit de bosjes springt om een kind te pakken. We moeten precies weten wat er gebeurd is, maar we moeten ook verder." [...]

Zelfs als de verdenkingen blijken mee te vallen en de rechtbank tot een mild oordeel komt, is Bart C. gebrandmerkt en is zijn leven goeddeels kapot, realiseert het OM zich ook. Dat levert ook een fiks dilemma op voor het justitieel apparaat. [Ties Kortmann, woordvoerder OM:] "Door te proberen zoveel mogelijk de regie over de informatievoorziening te houden, wil je voorkomen dat zo iemand door de publieke opinie al veroordeeld wordt. Aan de andere kant heb je ook te maken met een algemeen belang. Ook in deze zaak zijn mogelijk meer strafbare feiten naar voren gekomen doordat het bekend is gemaakt aan andere ouders. Dat belang moet ook gediend worden."

Het OM laat zich naar eigen zeggen in deze zaak niet leiden door de impact van de ontuchtige handelingen die C. door zeker twee kinderen bij zichzelf zou hebben laten plegen. Alleen als uit onderzoek blijkt dat er onvoldoende bewijs is, kan het OM besluiten de zaak niet voor de rechter te brengen. "Wij besluiten niet op voorhand of de feiten zwaar genoeg zijn voor een veroordeling. Het is aan de rechter te beslissen hoe zwaar de eventuele daden bestraft moet worden."

bron: Artikel < Ouders kinderopvang De Bilt: 'Leven van Bart C. is nu kapot' > door Ivar Penris & Bernie van Unen; www.ad.nl/utrecht/ouders-kinderopvang-de-bilt-leven-br-van-bart-c-is-nu-kapot~a60c1cd8/; AD.nl; 25 augustus 2017