Tolerantie 1 t/m 4

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Homofielen en pedofielen, in Nijmegen bijeen in maart 1984, geven blijk van hun onderlinge solidariteit. Op de homodemonstratie van 30 juni 1984 te Nijmegen lopen ook pedofielen mee.

De moeder van mijn jonge vriendje is jarig. Buren, familie en kennissen zijn er, en ik ben er ook. De hele avond zit hij bij mij op schoot. En ik breng hem ook naar bed. Als we een poosje boven zijn, merk ik dat zijn moeder, midden op haar verjaardag, plotseling allerlei handdoeken en lakens moet opvouwen... precies op zijn slaapkamer moet dit gebeuren, precies op dat moment.

In zijn artikel "De afsplitsing in het COC" in NIKS van oktober 1980 schets Theo Sandfort hoe de pedofielen, tot 1960 een geaksepteerde groep binnen het COC, langzaam maar zeker afwijzender benaderd worden. Uiteindelijk treden twee redaktieleden [ Edward Brongersma en Frits Bernard ] van "Vriendschap" hierom uit. Pedofielen organiseren zich in NVSH-verband: het zijn toch wel aparte mensen...???

In de diskussienota van het COC over pedofilie wordt, in 1980, gekonstateerd dat het COC wel iets goed heeft te maken. In goedbedoelde pogingen om het idee, dat homo's jonge jongens zouden 'verleiden', tegen te gaan, "zette men zich gewoon af tegen de 'nog ergere' groep pedofielen, in de hoop een bepaald soort homofiele relatie geaksepteerd te krijgen." (J.R.F. [edit] in zijn artikel "Heeft het COC iets goed te maken?" in NIKS van mei 1980).

bron: 'Tolerantie 1 t/m 4' door Frans Gieles (namens de NVSH Werkgroep Pedofilie, afdeling Nijmegen); Flikkeragenda 84/85