'Is het nou werkelijk zo'n gek idee om aan te nemen dat een man liefde wenst te schenken aan een bloedschennig kind?': Difference between revisions

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search
(Created page with "In mei van dit jaar bepleitte [Gerard] Spong bij de Hoge Raad der Nederlanden vernietiging van een arrest waarin een man verboden werd contact te zoeken met het kind dat hij b...")
 
No edit summary
Line 1: Line 1:
In mei van dit jaar bepleitte [Gerard] Spong bij de Hoge Raad der Nederlanden vernietiging van een arrest waarin een man verboden werd contact te zoeken met het kind dat hij bij zijn dochter had verwekt. Hij sprak toen begrijpende woorden over 'het recht op een familieleven' voor zijn incestueuze cliënt. Deze moest door het hoogste rechtscollege in staat gesteld worden "liefde en genegenheid aan zijn bloedeigen kind te schenken". Daags na deze ontboezemingen werden de ruiten van zijn kantoor ingegooid en de gevel ervan besmeurd. Vorige week moest Spong zich voor de Raad van Discipline, de tuchtrechter voor advocaten, in Den Haag verantwoorden. De Stichting tegen Haar Wil vond dat Spong zich 'onnodig grievend' over incestslachtoffers had uitgelaten. Daarmee zou hij zijn beroepseed en de gedragsregels voor advocaten hebben geschonden. [...]<b>
In mei van dit jaar bepleitte [Gerard] Spong bij de Hoge Raad der Nederlanden vernietiging van een arrest waarin een man verboden werd contact te zoeken met het kind dat hij bij zijn dochter had verwekt. Hij sprak toen begrijpende woorden over 'het recht op een familieleven' voor zijn incestueuze cliënt. Deze moest door het hoogste rechtscollege in staat gesteld worden "liefde en genegenheid aan zijn bloedeigen kind te schenken". Daags na deze ontboezemingen werden de ruiten van zijn kantoor ingegooid en de gevel ervan besmeurd. Vorige week moest Spong zich voor de Raad van Discipline, de tuchtrechter voor advocaten, in Den Haag verantwoorden. De Stichting Tegen Haar Wil vond dat Spong zich 'onnodig grievend' over incestslachtoffers had uitgelaten. Daarmee zou hij zijn beroepseed en de gedragsregels voor advocaten hebben geschonden. [...]<b>
<b>
<b>
<b>[Interviewer:] Acht u een omgangsrecht voor een incestpleger een rechtvaardige zaak?</b><br>
<b>[Interviewer:] Acht u een omgangsrecht voor een incestpleger een rechtvaardige zaak?</b><br>
Line 19: Line 19:
[[Category:Advocaten]]
[[Category:Advocaten]]
[[Category:Raad van Discipline]]
[[Category:Raad van Discipline]]
[[Category:Stichting tegen Haar Wil]]
[[Category:Tegen Haar Wil]]
[[Category:Hoge Raad]]
[[Category:Hoge Raad]]
[[Category:Incest]]
[[Category:Incest]]
[[Category:Cassanova]]
[[Category:Cassanova]]

Revision as of 16:46, 28 June 2021

In mei van dit jaar bepleitte [Gerard] Spong bij de Hoge Raad der Nederlanden vernietiging van een arrest waarin een man verboden werd contact te zoeken met het kind dat hij bij zijn dochter had verwekt. Hij sprak toen begrijpende woorden over 'het recht op een familieleven' voor zijn incestueuze cliënt. Deze moest door het hoogste rechtscollege in staat gesteld worden "liefde en genegenheid aan zijn bloedeigen kind te schenken". Daags na deze ontboezemingen werden de ruiten van zijn kantoor ingegooid en de gevel ervan besmeurd. Vorige week moest Spong zich voor de Raad van Discipline, de tuchtrechter voor advocaten, in Den Haag verantwoorden. De Stichting Tegen Haar Wil vond dat Spong zich 'onnodig grievend' over incestslachtoffers had uitgelaten. Daarmee zou hij zijn beroepseed en de gedragsregels voor advocaten hebben geschonden. [...] [Interviewer:] Acht u een omgangsrecht voor een incestpleger een rechtvaardige zaak?
[Spong:] Dat heb ik niet bepleit. Ik heb wel bepleit dat het contactverbod moet worden opgeheven. Dat is iets anders. Er is een verbod opgelegd als een bijzondere voorwaarde bij een gevangenisstraf. En ik betwist dat. Maar dat wil niet zeggen dat ik een omgangsrecht bepleit.
[Interviewer:] Maar dat is er wel het gevolg van.
[Spong:] De ene maakt van zijn vrijheid wel gebruik en de andere niet. Waar het bij veel mensen om gaat, is dat het gevoel niet van je vrijheid gebruik te kunnen maken, al zeer beperkend is. Of die man werkelijk contact zal zoeken met zijn dochter en kind weet ik niet. [Interviewer:] Speelt dat voor u een rol?
[Spong:] Nee. Die bijzondere voorwaarde trok onmiddellijk mijn aandacht omdat ik dat in cassatie nog nooit was tegengekomen. Dan ga ik vanuit die man z'n belang bekijken of ik dat kan bestrijden, met juridische maar ook met niet-juridische argumenten. [Interviewer:] Welke niet-juridische argumenten acht u daarvoor houdbaar?
[Spong:] Het is de man z'n eigen kind en ik meen dat hij in het kader van het recht op een gezinsleven de mogelijkheid moet hebben om liefde aan dat kind te schenken. Dat gaat ver, maar de Griekse drama's staan er bol van, de biografie van Cassanova geeft er blijk van - er zijn talloze andere voorbeelden op te voeren van culturen waar dat mogelijk is. Is het nou werkelijk zo'n gek idee om aan te nemen dat een man liefde wenst te schenken aan een bloedschennig kind? Dat is toch niet zo bizar? Ik werp die vraag alleen maar op - en ik betwist een eenduidig ontkennend antwoord. Ik heb inmiddels een precedent gevonden van een rechtbank in Missouri. Die veroordeelde nota bene de moeder tot twee jaar gevangenisstraf omdat ze de incestueuze vader het contact ontzegde met zijn bloedschennige kind. Het komt dus voor.
bron: Interview 'Strafpleiter Spong over de waarde van een vrije advocatuur' door Folkert Jensma; NRC Handelsblad; 21 oktober 1989