De Hoge Raad en de Tweede Wereldoorlog

From Brongersma
Revision as of 11:41, 4 June 2014 by Admin (talk | contribs) (Created page with "Tijdens de tweede Wereldoorlog boog de hoge raad volgens velen diep voor de Duitsers; aldus verloren de raadsheren het aureool van hoogste handhavers van het recht in Nederlan...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

Tijdens de tweede Wereldoorlog boog de hoge raad volgens velen diep voor de Duitsers; aldus verloren de raadsheren het aureool van hoogste handhavers van het recht in Nederland. dit boek laat zien hoe het zover heeft kunnen komen.

Wie had gehoopt dat het hoogste Nederlandse rechtscollege tijdens de oorlog voorop zou lopen in de strijd tegen het onrecht, kwam bedrogen uit. Na het ontslag van L.E. Visser, de Joodse president van de Hoge Raad, bleven de overige leden gewoon zitten. Vanaf dat moment liepen de raadsheren achter de feiten aan. Al tijdens de oorlog wezen critici erop dat de meegaandheid van de Hoge Raad het principiële verzet van advocaten en andere juristen fnuikte. Waarom hebben de raadsleden zich niet krachtiger teweer gesteld? En hoe terecht was eigenlijk de kritiek op hun handelwijze? De Hoge Raad en de Tweede Wereldoorlog beschrijft de gecompliceerde verhouding tussen recht en rechtsbeoefening in oorlogstijd.

bron: Betreft het boek 'De Hoge Raad en de Tweede Wereldoorlog - Recht en rechtsbeoefening in de jaren 1930-1959' door Corjo Jansen & Derk Venema; www.uitgeverijboom.nl/boeken/geschiedenis/ de_hoge_raad_en_de_ tweede_wereldoorlog_9789461056641/; Boek verschenen: november 2011