De postcode is voldoende

From Brongersma
Revision as of 10:33, 12 September 2014 by Admin (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

Frank Penna werd op 16 juni vorig jaar uit zijn slaap opgeschrikt door enkele oorverdovende geweerschoten. De kogels doorboorden vier muren van zijn woning. Penna wist dat de schoten voor hem waren bedoeld. Negen dagen eerder had de politie in New Yersey in zijn buurt folders met zijn foto en adres verspreid waarop te lezen was hoe hij 22 jaar eerder een dertien- en een vijftienjarig meisje had verkracht. "Kinderen op straat begonnen me uit te schelden. Je kon de gebeurtenissen zien aankomen," aldus de 56-jarige Penna tegen een plaatselijke krant. Penna was in 1992 vrijgekomen, na een gevangenisstraf van zestien jaar. [...] "Ik heb mijn celstraf uitgezeten," zegt Penna, "maar door Megan's Law ben ik in een veel grotere gevangenis terechtgekomen." [...]

Vorig jaar laaide de discussie over Megan's Law opnieuw op toen de 42-jarige Michael Patton uit Santa Rosa zich verhing. Patton had in 1995 een gevangenisstraf van dertien jaar uitgezeten wegens de verkrachting van twee tienermeisjes. Een week voordat zijn proeftijd zou aflopen, verspreidde de politie folders over zijn criminele verleden in de buurt waar hij de voorafgaande drie jaar moeizaam een nieuw bestaan had opgebouwd. De zelfmoord van Patton was het zoveelste incident in korte tijd. Niet lang daarvoor had een man in Florida zich om dezelfde reden van het leven beroofd. In Californië werd een brandbom in een auto gegooid en in andere plaatsen wad geprobeerd de huizen van seksdelinquenten in brand te steken.

In de Verenigde Staten staan naar schatting driehonderdduizend personen geregistreerd die wegens een zedenmisdrijf werden veroordeeld. Eén op de vijf daarvan bevindt zich in California, waar de strengste registratiewetgeving van kracht is. [...] Omdat veel gevallen zich bovendien al in een ver verleden afspeelden, kunnen de lijsten ook namen vermelden van mensen die ooit zijn opgepakt voor futiliteiten als naaktzwemmen of een bezoekje aan een homoclub toen dat nog verboden was.

bron: Artikel 'De postcode is voldoende' door Henk Schutten; Het Parool; 19 augustus 1999