Filosoferen helpt bij moeilijke kinderen

From Brongersma
Revision as of 16:49, 18 January 2017 by Admin (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

Een zorginstelling in Hoorn ontwikkelt een nieuwe therapie voor kinderen: filosoferen. Wijsgerige vragen stellen helpt tegen gedrags- en opvoedingsproblemen. 'Klei, God en apen'. Geen enkele gedachte is fout in de kinderfilosofie. Kinderen met problemen zijn gebaat bij een filosofisch gesprek. "Dat maakt ze sterker en zelfbewust", vindt Marijke van Geen, groepswerker van jeugdzorginstelling Boddaert Hoorn. Daar startte onlangs een filosofieproject bedoeld voor jongens van elf en twaalf jaar met gedrags- en opvoedingsproblemen.

Over filosoferen als behandelmethode is niet veel bekend. Van Geen deed voor haar afstudeerscriptie voor de studie pedagogiek aan de Educatieve Faculteit Amsterdam onderzoek naar het onderwerp. Ze begeleidde filosofische gesprekken en werd enthousiast door de resultaten ervan. Samen met collega Lex van der Post ontwikkelt ze de methode nu tot een zelfstandige therapie. Dat gebeurt tijdens de filosofische gesprekken en samen met de kinderen. Van Geen: "Op deze manier sluit de behandeling aan bij de behoefte. Door te luisteren en te observeren krijgen we al de nodige informatie. De kinderen vertellen zelf waar ze over willen spreken."

bron: Artikel 'Filosoferen helpt bij moeilijke kinderen' door Mariska Jansen; www.trouw.nl/deverdieping/opvoeding_onderwijs/article587865.ece/Filosoferen_helpt_bij_moeilijke_kinderen; Trouw; 2 januari 2007