Gedwongen medicatie voor tbsers- Brede steun Tweede Kamer

From Brongersma
Revision as of 14:11, 20 March 2014 by Admin (talk | contribs) (Created page with "Gedwongen medicatie voor tbsers en een langere termijn voor voorwaardelijke tbs-oplegging kunnen rekenen op brede steun in de Tweede Kamer. Dat bleek gisteren bij bespreking v...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

Gedwongen medicatie voor tbsers en een langere termijn voor voorwaardelijke tbs-oplegging kunnen rekenen op brede steun in de Tweede Kamer. Dat bleek gisteren bij bespreking van het rapport van de parlementaire commissie tbs-beleid. Voor voorwaardelijke tbs geldt nu een periode van maximaal drie jaar. In haar eindverslag heeft de parlementaire commissie voorgesteld om die termijn te verlengen naar negen jaar.

Het Tweede-Kamerlid A. Visser (VVD), voorzitter van de tijdelijke commissie, wees suggesties van onder meer het CDA om aan voorwaardelijke tbs desnoods een levenslange termijn te verbinden, van de hand. Tbs is bedoeld om uiteindelijk te resocialiseren, aldus Visser. In Nederland is straf in principe eindig, tenzij er levenslang wordt opgelegd. Kamerlid A. Wolfsen (PvdA) noemde het voorstel voor gedwongen medicatie een doorbraak Volgens Wolfsen moet er een overkoepelende behandelwet komen waardoor gedwongen medicatie ook elders in de psychiatrische zorg mogelijk wordt. Nu is gedwongen medicatie alleen mogelijk in uitzonderlijke situaties.

De parlementaire commissie werd vorig jaar ingesteld na een aantal geruchtmakende zaken waarbij ontsnapte tbsers ernstige delicten pleegden, waaronder een ontvoering en een moord. De commissie had in haar rapport kritiek op de manier waarop in de Tweede Kamer en in de media over die affaires werd gedebatteerd. Inquisitiedemocratie, oordeelde de commissie onder meer. Het Kamerlid Weekers (VVD) zei zich die kwalificaties aan te trekken. Het is noodzakelijk om het onderwerp uit de sfeer van de incidentenpolitiek te halen.

Ook GroenLinks hekelde het politieke debat in de afgelopen jaren over het tbs-beleid. De scoringsdrift en de hijgerigheid kwamen de discussie over het tbs-beleid niet ten goede, aldus het Kamerlid Ozütok. De commissie is erin geslaagd om een explosief dossier tot bedaren te brengen. Kamerlid Eerdmans (LPF), aanjager van een aantal tbs-debatten, wees de beschuldiging van de hand. Inquisitiedemocratie? Heb ik dan de rol gespeeld van inquisiteur? Visser vroeg zich in zijn beantwoording af of die politieke cultuur van spoeddebattenterreur veranderd kan worden.

bron: 'Gedwongen medicatie voor tbsers- Brede steun Tweede Kamer'; NRC; 15 juni 2006