Hoe wij telkens weer onze seksualiteit problematiseren

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Michel Foucault (1926-1984) is één van de belangrijkste filosofen van de 20ste eeuw geweest en zijn onderzoek naar de geschiedenis van de seksualiteit is één van zijn belangrijkste werken. In dat werk heeft hij ons een inzicht nagelaten waarmee hij meende de seksualiteit van iedere samenleving in de wereldgeschiedenis niet slechts te kunnen beschouwen, maar ook te kunnen begrijpen en verklaren. Dat inzicht kunnen we noemen "de problematiseringshypothese".

Foucault heeft de toetsing van zijn inzicht niet kunnen voltooien. Maar zijn hypothese blijkt te worden gesteund door een andere, oudere onderzoeker die één van de belangrijkste werken over de geschiedenis van de Europese seksualiteit heeft geschreven: Jos van Ussel. En in 2004 heeft een Nederlandse seksuoloog, Harry van de Wiel, het nieuws gehaald met een onderzoek dat een krachtig bewijs levert voor de juistheid van Foucaults visie. De problematiseringshypothese blijkt daarmee een ongehoord verklarend vermogen te hebben. Zij biedt een scherpe en volkomen nieuwe, zij het weinig rooskleurige kijk op de huidige seksualiteit in onze samenleving. Tussen neus en lippen door openbaart zij de grondslag van de (medische) seksuologie.

bron: 'Hoe wij telkens weer onze seksualiteit problematiseren. Een nieuwe kijk op (de geschiedenis van) onze seksualiteit' door Harm Menger; www.tijdschriftvoorseksuologie.nl/archief/tvs2007-01a.htm#d; Tijdschrift voor Seksuologie; Jaargang 31, Aflevering 1; 2007