Met seksuele voorlichting kun je vroeg beginnen

From Brongersma
Revision as of 17:33, 11 March 2020 by Admin (talk | contribs) (Created page with "Seks is niet alleen een methode om kinderen op de wereld te zetten, maar ook een bezigheid die plezier oplevert. En dat mag je kinderen op de basisschool best vertellen, vindt...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

Seks is niet alleen een methode om kinderen op de wereld te zetten, maar ook een bezigheid die plezier oplevert. En dat mag je kinderen op de basisschool best vertellen, vindt de Amersfoortse seksuoloog en pedagoog Esther van der Steeg (42). Die boodschap brengt de seksuoloog in haar voorlichtingsboek Lekker in je lijf!, bedoeld voor meisjes tussen de 6 en 10 jaar. Dat is nodig, vindt ze. Want alle boeken voor seksuele voorlichting aan basisschoolkinderen, vertellen wat haar betreft maar het halve verhaal. [...]

[Van der Steeg:] "De moraal achter de seksuele voorlichting van kinderen stamt nog uit begin 20ste eeuw", zegt ze. "Seks werd puur gezien als middel tot voortplanting. We hebben een flinke seksuele revolutie gehad in de jaren 60, maar die oude moraal blijkt hardnekkig." Er ligt een taboe op het aan kinderen benoemen van seks als plezierige activiteit. Een van de oorzaken is volgens Van der Steeg dat pre-puberale kinderen door velen worden gezien als niet-seksuele wezens. "Kinderen zijn dus wél seksueel, maar op een andere manier dan volwassenen", zegt Van der Steeg. "Ze worden verliefd en willen ontdekken hoe hun lichaam werkt."

En ja, seksueel grensoverschrijdend gedrag vindt ook bij kinderen onderling plaats. En daarom kun je volgens Van der Steeg óók bij het leren herkennen van seksuele grenzen, niet vroeg genoeg beginnen met voorlichten. In Lekker in je lijf! staat een lijstje regels voor bij het doktertje spelen. '1: we willen het allebei; 2: niemand wordt pijn gedaan; 3: respecteer elkaars grenzen; en 4: niemand is de baas'. "Die laatste regel gaat over machtsverschil", zegt Van der Steeg. "Een kind van 4 en een kind van 8 die gaan experimenteren, dat kan niet. Dat moet je als ouder begrenzen."

bron: Artikel 'Met seksuele voorlichting kun je vroeg beginnen' door Arnold de Valk; www.ad.nl/amersfoort/met-seksuele-voorlichting-kun-je-vroeg-beginnen~ab2527ac/; AD.nl; 6 maart 2020