NRC Commentaar: Van het verbod op Martijn kan de burger nog spijt krijgen

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Het arrest van de Hoge Raad waarmee de pedofielenvereniging Martijn vrijdag werd verboden, is teleurstellend. Hoewel de doelstelling van de vereniging louter afkeuring verdient, wordt met een verbod toch een te zwaar middel toegepast.

In een vrije samenleving moet het ook mogelijk zijn om rondom ongewenste, schokkende en zelfs schadelijke opvattingen een vereniging te organiseren. Zolang de doelstellingen en de feitelijke handelingen van de leden binnen de wet blijven. [...]

De redenering die de Hoge Raad gebruikt voor een civielrechtelijk verbod, vormt hopelijk geen definitief keerpunt bij het bepalen van de ruimte voor de vrijheid van meningsuiting. De vereniging Martijn wordt namelijk verboden vanwege de mogelijke toekomstige ontwrichtende effecten en de "kennelijke bedoeling" van de leden. Dus niet om wat ze nu doet maar om wat ze zou kunnen veroorzaken, als iedereen mee gaat doen. Daarmee zijn er dus verboden opvattingen vastgesteld. Als die 'toekomstige ontwrichting' van de samenleving maar geen algemene maatstaf wordt. En dus een nieuwe stok voor het OM om er ook andere verenigingen preventief mee te slaan. Intussen voegt de Hoge Raad zich naadloos in de publieke afwijzing van pedofilie. Kennelijk moet de kloof met de burger ook weer niet te groot worden. Die burger kan daar nog spijt van krijgen.

bron: NRC Commentaar: 'Van het verbod op Martijn kan de burger nog spijt krijgen'; NRC Handelsblad; 22 april 2014