'Justitie loog in misbruikzaak'

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Politie en justitie hebben in een strafrechtelijk onderzoek bewust gelogen om tot een veroordeling te komen, terwijl er geen enkele ondersteuning was voor de schuld van de verdachte. Dat zegt rechtspsycholoog prof. Peter van Koppen in een onderzoeksreportage van actualiteitenprogramma De Vijfde Dag. Van Koppen deed afgelopen jaar met twee collega's van de Universiteit Maastricht onderzoek naar de zaak van Frans.

Frans werd in 2005 door zijn partner beschuldigd van mishandeling en verkrachting, kort nadat hij haar op straat had gezet omdat ze was vreemdgegaan. Frans werd in 2006 opgepakt, zat zes weken in voorarrest en verloor zijn baan en het contact met zijn kinderen door de hele kwestie. Hij werd in 2009, nadat het Openbaar Ministerie de zaak anderhalf jaar op de plank had laten liggen, vrijgesproken door de rechtbank.

[...] De Officier van Justitie presenteerde volgens onderzoekers in de rechtszitting in 2009 een schriftelijk uitgewerkt verhoor van Frans als een bekentenis van mishandeling. Frans stelde echter dat hij dat in de verhoren nooit bekend heeft, omdat het volgens hem ook nooit heeft plaatsgevonden. Daarop werden in de rechtszaal opnames teruggeluisterd van die vermeende bekentenis en bleek de uitwerking van het verhoor inderdaad niet juist, constateert de rechtbank in haar vonnis. "Het ging om een verschil tussen schuldig en onschuldig, het verschil tussen bekennen en ontkennen", zegt raadsman Bart Swier in de reportage.

bron: < 'Justitie loog in misbruikzaak' - Peter van Koppen na onderzoek zedenaangifte >; Betreft de uitzending De Vijfde Dag (EO); www.eo.nl/tv/devijfdedag/artikel-detail/justitie-loog-in-misbruikzaak/; 26 februari 2013