'Onthoud kinderen geen welgemeende knuffel'

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Wanneer de term 'seksueel misbruik' valt, zien we een volwassen man voor ons die ruw aan de geslachtsdelen van jonge kinderen zit. Maar er zijn ook hulpverleners die een kind knuffelen, of op schoot nemen om het te troosten. Bij wie dat knuffelen zoenen wordt, en meer dan alleen een aai over de bol. Er zullen pubers zijn die dat prettig vinden, omdat ze dan een exclusieve vorm van aandacht krijgen. En er zullen hulpverleners zijn die het moeilijk vinden om een 15-jarig meisje dat seksuele avances maakt af te wijzen. Iets wat ze natuurlijk wel moeten doen. Ze moeten begrijpen waar haar gedrag vandaan komt, en welke rol ze als hulpverlener hebben te vervullen. Ergens in dat grijze gebied van lichamelijke intimiteit kun je te ver gaan.

Kritisch zijn op het eigen gedrag en openheid tegenover elkaar kunnen de kans verkleinen dat dat gebeurt. Wanneer er op dat vlak maatregelen worden genomen, lijkt me dat alleen maar goed. Maar laten we niet hysterisch worden en ervoor pleiten dat er tussen kinderen en hulpverleners geen enkel lichamelijk contact meer mag zijn. Iedereen heeft weleens behoefte aan een arm om zijn schouder. En zeker kinderen die het moeilijk hebben.

bron: Artikel < 'Onthoud kinderen geen welgemeende knuffel' > door Malou van Hintum; www.volkskrant.nl/vk/nl/6177/Malou-van-Hintum/article/detail/3328899/2012/10/09/Onthoud-kinderen-geen-welgemeende-knuffel.dhtml; VK; 9 oktober 2012