'Vrijspraak, ondanks advocaat' noemden wij rechters dat wel eens in de wandelgangen

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Heb ik er iets van geleerd? Jazeker. Ik heb nu de andere kant leren kennen en mensen die mijn kennis inhuren zal ik te vuur en te zwaard verdedigen. En dan hebben ze een geduchte tegenstander. Een door machtsmisbruik, onkunde en bedrog verziekt openbaar ministerie, dat wordt gekenmerkt door angsthazerij en carrièrezucht, de goeden niet te na gesproken. Tunnelvisie. Onervaren officieren van justitie die achter ervaren rechercheurs aanlopen als een horde domme ganzen. Ontlastend materiaal achter houden (Schiedamse parkmoord). Slecht onderzoek (Deventer moordzaak). Die niet schromen om advocaten op misselijkmakende wijze door het slijk te halen (mr. Moszkowicz kan daarvan getuigen). En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Datzelfde openbaar ministerie dat allerlei steken laat vallen bij een onderzoek naar de moord van Marianne Vaatstra. Etc. Etc. Het is nog maar het topje van de ijsberg. En dat verziekte openbaar ministerie krijgt ook nog eens steeds meer macht. Macht die ten koste gaat van burgers/verdachten (want dat onderscheid is soms niet of moeilijk te maken). Het wordt hoog tijd dat de bezem door het openbaar ministerie gaat, dat het openbaar ministerie uit de (onpartijdige, onafhankelijke) rechterlijke macht wordt gegooid omdat ze maar één ding willen: scoren, veroordelingen, dat rechters meer onderzoeksbevoegdheden krijgen, dat de verdediging bij het politieverhoor aanwezig is en meer processuele bevoegdheden krijgt dan het nu heeft.

Maar dan is het ook zaak dat de kwaliteit van de advocatuur verbetert. In de jaren dat ik rechter was, heb ik slechts zelden een advocaat meegemaakt die wist waarover hij sprak. Die kennis van zaken had. Negen van de tien advocaten was "bagger". Wel forse declaraties indienen, maar de kwaliteit was ver te zoeken, al ontging de cliënt annex verdachte dat in de meeste gevallen. "Vrijspraak, ondanks advocaat" noemden wij rechters dat wel eens in de wandelgangen. Daar wil ik iets aan doen, mits men mij toelaat tot de advocatuur.

bron: Wicher Wedzinga (ex-rechter); www.geenstijl.nl/mt/archieven/045409.html#more; Geenstijl.nl; 7 januari 2007