'We hebben bij pedofielenvereniging Martijn gezien hoeveel moeite dat kost'

From Brongersma
Jump to: navigation, search

[Interviewer:] Zijn extremistische ideeën ooit uitgeroeid door ze te verbieden?
[Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD:] "Ik zie het precies andersom. We hebben de zorgen om extremistische organisaties veel te lang genegeerd. Dat is het slechtste wat je kunt doen. Religieuze stichtingen die staatsondermijnende activiteiten ondernemen, zoals sommige salafisten, moeten we kunnen verbieden."

[Interviewer:] Zulke clubs aanpakken kan toch via het strafrecht? Opruiing en aanzetten tot haat of geweld is al strafbaar.
[Halbe Zijlstra:] "We hebben bij pedofielenvereniging Martijn gezien hoeveel moeite dat kost. Het probleem is dat mensen geen openlijke kritiek meer durven te leveren op extremistische islamitische organisaties. Ik zie een grote groep journalisten, cabaretiers en schrijvers aan zelfcensuur doen en ze geven dat ook toe. Dat is de sluipende ondergraving van onze democratie."

[Interviewer:] U voelt als VVD Geert Wilders in uw nek hijgen. Is dat waarom u soms met gematigd populistische teksten komt?
[Halbe Zijlstra:] "Wij vonden dit al vóór Wilders. Ik word daar gallisch van, dat wij iets alleen maar zouden vinden vanwege Wilders. Deze sluipende ondergraving van onze democratie is een enorm probleem. Als Gerard van het Reve nog had geleefd en hij had over Mohammed hetzelfde gezegd als over God - 'ik zie hem als een ezel die ik vanachter wil nemen' - dan was hij omgelegd. Terwijl je juist dat soort discussies nodig hebt om extremisme te bestrijden. En ik mag dat niet benoemen omdat het populistisch zou zijn? Dat is idioot. Het kan toch niet zo zijn dat Wilders straks de enige vertolker is van dit sentiment. Met zijn 'minder, minder, minder', dat ik compleet fout vind."

bron: Interview 'Als de boel uit de hand loopt, ga ik niet zitten wachten op Europa' door Thijs Niemantsverdriet & Annemarie Kas; www.nrc.nl/handelsblad/2016/03/19/als-de-boel-uit-de-hand-loopt-ga-ik-niet-zitten-w-1600506; NRC; 19 maart 2016