'We willen kinderen niet met sexuele taboes opvoeden'

From Brongersma
Jump to: navigation, search

"We willen onze kinderen leren dat sexualiteit te maken heeft met lief zijn voor elkaar, met elkaar lief vinden, dat sexualiteit iets heel intiems is tussen twee mensen. We willen de kinderen niet met een dubbele moraal opzadelen. Jongens mogen ook geknuffeld warden, mag je ook teder behandelen. En meisjes willen we niet met sexuele taboes opvoeden." Marga van L. [edit] (34), moeder van de 8-jarige Hanneke en de 4-jarige Nanda, vertelt met overgave hoe in de woongroep aan de Rotterdamse Schiebroekselaan met de kinderen wordt omgegaan. De sexuele vrijheid waarmee de kinderen worden opgevoed, ging de Rotterdamse officier van justitie te ver. Vrijdag werden Nanda en Hanneke, Jaap (6), Jeroen (8), Sietske (8) en Lotte (6) door de politie van school gehaald en door de raad voor de kinderbescherming in een kindertehuis in Hoek van Holland geplaatst. Kees, de 36-jarige vader van Jaap en Jeroen, en Maria (35), moeder van Sietske, werden aangehouden op verdenking van ontucht. Gisteren werden ook Riet en Puck, twee andere moeders uit de woongroep aangehouden, maar gistermiddag werden ze weer vrijgelaten.

Riet: "Mij werd ten laste gelegd dat ik het piemeltje van Jaap had gestreeld en hij twee keer mijn kut had gestreeld. Bovendien zou ik met Gerard sexuele handelingen hebben verricht in aanwezigheid van Lotte, onze dochter. Allebei die beschuldigingen heb ik ontkend. Wat wel waar is, is dat ik Lotte een kus op haar 'vrouwelijkheid' heb gegeven. Iets dergelijks is Puck ook ten laste gelegd."

Marga is de enige moeder die in het geheel niet is aangehouden. In het grote huis aan de Schiebroekselaan, waar het een komen en gaan is van vrienden, doet ze haar verhaal. "Lotte, de dochter van Riet, zei wel eens als ze thuis kwam tegen haar moeder dat ze even met haar wilde neuken. Maar met neuken bedoelde ze gewoon knuffelen. Als je dat niet weet, bestaat de kans dat je zoiets verkeerd beoordeelt."

Marga werpt elke gedachte aan ontucht ver van zich. "Het ergste wat is voorgevallen, is dat een van de kinderen wel eens een erectie bij een van de volwassenen heeft gevoeld." Dat de sexuele vrijheid in de omgang verder gaat dan bij veel mensen gebruikelijk is, bestrijdt ze niet, integendeel: "Maar daar praten we ook veel over, omdat we het heel belangrijk vinden. Er valt niks voor tussen volwassenen en kinderen dat we niet achteraf bespreken. We praten veel over het omgaan met elkaar en met de kinderen en knuffelen, vrijen en strelen hoort daarbij als het gaat om mensen die je lief vindt."

Marga was vrijdag thuis, toen de politie met tientallen mensen het grote huis, waar acht volwassenen en zes kinderen wonen, binnenviel. "We waren stomverbaasd. Ze stonden opeens voor ons en zeiden: U zult wel weten waar we voor komen. Maar we wisten van niks."

Ze is redelijk opgewekt, zittend in de televisiekamer waar op het witte behang met gele schuine strepen vrolijke kinderfoto's hangen. "We werken van 7 uur 's ochtends tot 3 uur 's nachts, en dan ben ik doodmoe. En om 4 uur ben ik weer klaarwakker."

Dat werk omvat nu voornamelijk het verzamelen van verklaringen die de beschuldigingen van justitie moeten weerleggen. En er staan al heel wat verklaringen op schrift van ouders van vriendjes en leerkrachten van de school. Ze variëren van korte, zakelijke briefjes tot lange epistels waarin wordt gezegd dat justitie haar boekje te buiten gaat. Marga is de eerste verantwoordelijke voor de opvoeding van de kinderen, ze is kleuterleidster geweest en zit in de oudercommissie van de school. De meeste andere ouders werken buitenshuis. Alle ouders van de kinderen zijn gescheiden: "Uit overtuiging hebben we dat gedaan, want we denken dat elkaar lief vinden niks te maken heeft met een boterbriefje."

Kees zegt in zijn verklaring aan de politie: 'Wij zijn geen zooitje ongeregeld' en Marga: 'We vrijen niet als de kinderen binnenkomen, uit principe houden we dan op. We hebben kinderen ook uitgelegd dat je zoiets nou eenmaal niet kunt voordoen."

In zijn verklaring vertelt Kees over een voorval tussen Maria en zijn zoon Jeroen. 'Maria en ik waren ontkleed, Jeroen in zwembroek. Het leek mij het beste dat Jeroen en Maria wat met elkaar zouden praten, dus ben ik de tent uitgegaan. Later sprak ik met Maria en vroeg haar waar ze met Jeroen nog over had gepraat. Dat ging over allerlei dingen in die vakantiesituatie en als ik me goed herinner ook over het contact tussen Jeroen en mij en tussen Maria en mij. Maria vertelde mij toen dat Jeroen op een gegeven moment, terwijl ze een beetje aan het knuffelen waren, zijn papa na wilde doen en probeerde even in haar vagina te komen met zijn piemeltje. Zij was daar stomverbaasd over, hij was nog zes of net bij zijn zevende verjaardag, en nog klein voor zijn leeftijd ook. Maar ze had hem even toegelaten. Hij probeerde het even en het lukte nog ook, maar hij merkte direct dat ze lichamelijk totaal niet bij elkaar pasten en dat dit niets voor hem was. Zijn kinderlijke nieuwsgierigheid was bevredigd en hij heeft daarna nooit meer zoiets geprobeerd.'

In zijn verklaring stelt Kees duidelijk dat lustgevoelens bij de volwassenen in de sexuele omgang met de kinderen geen enkele rol spelen "De politie heeft ook videofilms in beslag genomen," vertelt Marga. "Nou die zijn van een sinterklaasfeest en het halen van een zwemdiploma enzo."

De aanleiding tot het optreden van justitie tegen de ouders kan Marga niet verklaren. "Er is over ons geschreven dat we een soort sekte zouden zijn, maar dat zijn we niet. Alleen zijn er mensen bij die actief zijn geweest in de KEN, de Kommunistische Eenheidsbeweging Nederland. In De Groene zijn ook stukken over ons geschreven waarbij uit nota's wordt geciteerd die helemaal niet hier vandaan komen."

En Joop, lid van een bevriende woongroep: "We hebben wel een vermoeden waar het vandaan komt, maar precies weten we het niet."

Marga, die nog steeds ontsteld is over de gang van zaken: "Als je in justitie geloofd hebt zoals ik tot nog toe deed, dan ben je er nu wel van genezen. Het gaat erom kinderen niet met taboes op te voeden. Dat heeft niks te maken met incest, ontucht of met kinderporno."

Kees zegt daarover in zijn verklaring: 'Wat er tussen Jeroen en Maria gebeurde, valt te vergelijken met wat je doet als een kind nieuwsgierig wil weten waarom volwassenen een glas wijn drinken en hoe dat smaakt. Je laat het kind als het dat wil een teugje drinken en de nieuwsgierigheid is over. Het ontdekt zélf wel dat wijn helemaal niet aansluit op de smaak en behoefte van kinderen.'

bron: Artikel < 'We willen kinderen niet met sexuele taboes opvoeden' >; Het Parool; 2 mei 1985