Alarm over jeugdseks Leeuwarden

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Illegale prostitutie en seksuele excessen onder jongeren vormen een groeiend probleem in Leeuwarder wijken. Harde cijfers ontbreken, maar Fier Fryslân, de voormalige vrouwenopvang, registreert steeds vaker misstanden. Deze spelen zich behalve in het stadshart in toenemende mate in omliggende wijken af. Seksuele praktijken gaan vaak gepaard met drugsgebruik en criminaliteit. De hulporganisatie werkt aan een strijdplan.

Vooral jongeren op straat gaan op seksueel gebied hun boekje te buiten, weet Ineke Wijnsma van Fier Fryslân. "We krijgen signalen dat de consumptieprostitutie toeneemt in wijken, maar ook in uitgaansgelegenheden." Bij deze vorm van prostitutie bieden jeugdigen seks in ruil voor goederen zoals drankjes en telefoonkaarten. Vooral meiden tussen twaalf en zestien jaar vormen een risicogroep, zegt Wijnsma. "Die vinden het thuis niet leuk en zoeken het op straat." Dit geldt ook voor meisjes van die buiten de jeugdhulp vallen.

De politie heeft geen concrete aanwijzingen voor illegale prostitutie. "Normaal hebben we behoorlijk snel informatie dat zich iets afspeelt", zegt Giny Idema van het prostitutieteam van de politie. "Als het concreet genoeg is, ondernemen we meteen actie." Illegale prostitutie is moeilijk aan te pakken, maar de politie heeft het probleem relatief goed onder controle, zegt Idema.

bron: 'Alarm over jeugdseks Leeuwarden'; www.leeuwardercourant.nl/article1586138.ece; Leeuwarder Courant; 7 maart 2007