Arbeidsinspectie: Kinderen niet op tv

From Brongersma
Jump to: navigation, search

De hoofdredacteur van RTL Nieuws, Harm Taselaar, ligt overhoop met de Arbeidsinspectie over het interviewen van jonge kinderen. Volgens de overheidsinstantie mogen kinderen die jonger zijn dan 16 jaar niet zonder meer voor een camera verschijnen en worden geïnterviewd. Daar moet ontheffing voor worden aangevraagd. Taselaar vindt dat daardoor de persvrijheid wordt belemmerd, meldde hij vrijdag.

Het RTL-programma 4 In Het Land, dat ook onder de verantwoordelijkheid valt van Taselaar, gaat vrijdagavond de regels van de Arbeidsinspectie tarten door toch een interview uit te zenden met een 10-jarige zangeres van christelijke liedjes. RTL hangt daardoor een boete boven het hoofd. Volgens de inspectie, meldt RTL, moet voor een interview met jonge mensen drie dagen van tevoren een ontheffing worden aangevraagd. In uitzonderlijke gevallen is een termijn van een dag mogelijk. Voor een nieuwsorganisatie is zo'n termijn onwerkbaar, vindt Taselaar. Tv-zenders lagen al eerder met de inspectie overhoop over het in beeld brengen van jongeren. Bij de ijsdansshows werd er ook al eens over gediscussieerd.

bron: 'Arbeidsinspectie: Kinderen niet op tv'; frontpage.fok.nl/nieuws/73533/1/50#3288314; FOK.nl (ANP); 16 februari 2007