De Eerste Keer - Dave Guedin

From Brongersma
Jump to: navigation, search

We trappen af met De Eerste Keer van Dave Guedin, uit het Frans vertaald en uitgegeven door Xtra, wat mij betreft de interessantste stripuitgever van Nederland, want altijd goed voor vreemde boeken die schuren, en op de scheidslijn tussen kunst en literatuur balanceren.

Dat is niet anders met De Eerste Keer, een autobiografisch werk waarin Guedin zijn seksuele wording als adolescent behandelt. Hij is onthutsend openhartig, gespeend van elke vorm van ijdelheid en zeer geestig. Echt erotisch wordt het zelden, goor en hilarisch heel vaak en het hele album ademt een delirische, claustrofobische sfeer.

Dat laatste komt doordat Guedins seksuele avonturen zich altijd afspelen in afgesloten ruimtes. Het begint in de ommuurde tuin van de kleuterschool, waar Guedins eerste stappen op het erotische vlak steeds keihard worden afgestraft door overspannen kleuterjuffen en imbeciele klasgenootjes en gaat verder in het benauwde bovenhuis waar Guedin met zijn broer en moeder woont, in een overdekt zwembad, in schoollokalen, op binnenplaatsjes, in steegjes, hoekjes, enzovoort. Het dorp zelf, waar Guedin woont, lijkt te zijn omsloten door duisternis zodat het gevoel om opgesloten te zijn je nooit verlaat.

bron: Stripboekrecensie 'De eerste keer' door Peter Breedveld; www.frontaalnaakt.nl/archives/de-eerste-keer.html; Frontaal Naakt; 24 juli 2016