Dubbelinterview Jamal Ouariachi & Inge Schilperoord - 'Ik krijg de indruk dat pedofielen zich hierdoor begrepen voelen'

From Brongersma
Jump to: navigation, search

[Interviewer:] Dautzenberg kreeg veel kritiek over zich heen toen hij vond dat de pedofielenvereniging Martijn niet verboden mocht worden omwille van de vrijheid van gedachten. Zouden jullie je als schrijver ook aan zo'n issue kunnen verbinden?
Ouariachi: "Ik zou voor een andere aanpak kiezen, maar ik sta er wel achter. Mijn aanpak is het schrijven van deze roman. Bij Anton Dautzenberg heeft het pleidooi contraproductief gewerkt. Zijn verbondenheid wordt gezien als een provocatie. Daarmee roep je alleen maar haatreacties op en dat levert weer veel schade op. Hij heeft de zaak die hij wilde bepleiten niet verder geholpen. Niet dat je dat met een roman wel kan doen, maar ik merk wel dat mensen niet zo agressief op mijn boek reageren. Dus misschien is dit toch de manier om een onderwerp als pedoseksualiteit bespreekbaar te maken." [...]

Ouariachi: "Er zijn pedofielen die mijn roman hebben gelezen en er op sociale media over discussiëren. Ik krijg de indruk dat ze zich wel begrepen voelen door de woorden van Laszlo. Daar ben ik niet ontevreden over."

Schilperoord: "Ik heb niet veel reacties gehad van pedofielen. Wel is er een man die zichzelf 'een alledaagse pedofiel' noemt die mijn boek analyseert op social media. Hij vindt dat mijn roman bepaalde vooroordelen over pedofielen bevestigt, bijvoorbeeld dat Jonathan eenzaam is, bij zijn moeder woont en niet al te slim is. Hij heeft een checklist met alle vooroordelen die er over pedofielen bestaan. Die vinkt af. Hij vindt ook dat pedofielen zelf te weinig aan het woord komen over wat hen drijft. Misschien is dat ook wel zo."

bron: Dubbelinterview Jamal Ouariachi & Inge Schilperoord; < 'Ik krijg de indruk dat pedofielen zich hierdoor begrepen voelen' >; blendle.com/i/nrc-handelsblad/ik-krijg-de-indruk-dat-pedofielen-zich-hierdoor-begrepen-voelen/bnl-nrc-20150717-1515156; NRC; 17 juli 2015