Een niet-hetero-oriëntatie blijkt vaak een aanzienlijke psychische belasting

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Een niet-hetero-oriëntatie blijkt, vooral door maatschappelijke tegenstand, vaak een aanzienlijke psychische belasting. Zo is het zelfmoordpercentage onder homoseksuele mannen in westerse landen 3 tot 6 keer zo hoog als het gemiddelde.

Er zijn vormen van seksuele oriëntatie die ook in westerse landen omstreden zijn, zoals pedofilie. In westerse landen wordt soms heftig tegen pedofielen geageerd; zo wordt door belangengroepen of media soms geëist dat van veroordeelde pedofielen die hun straf hebben uitgezeten de verblijfplaats openbaar wordt gemaakt. Anderzijds worden er verenigingen en partijen van pedofielen opgericht. Voorstanders van grotere vrijheid voor pedofielen voeren aan dat ook minderjarigen een recht op seksuele zelfbeschikking hebben, tegenstanders zien pedofilie als bedreiging van de rechten van het kind. In het overgrote deel van de gevallen oordelen rechters en politici dat kinderen in de omgang met volwassenen geen werkelijke vrijheid in seksuele handelingen kan worden toegeschreven.

bron: Uit het boek 'Encyclopedie van de menselijkheid' samengesteld door Daan Bronkhorst; Amnesty International | De Geus, Breda; 2007