Frank Furedi: 'Ik ben misbruikt, niet getraumatiseerd'

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Wacht even - dat is u zelf ook overkomen? [Frank Furedi, socioloog:] "Ja. Ik was tien. Ik was op weg naar school. Een man stond dicht naast me in de bus en betastte mijn geslacht. Ik weet nog dat ik heel boos was. Ik praatte erover met mijn vrienden."

Furedi valt stil. "Het is me nog een keer gebeurd. Toen ik vijftien was, lag ik in het ziekenhuis voor een blindedarmoperatie. Een assistent kwam binnen en zei: sorry, maar ik moet je penis in mijn mond nemen, dat hoort bij de procedure. Ik was te zwak om meteen door te hebben wat er gebeurde. Toen ik de volgende ochtend wakker werd was ik geschokt. Ik vertelde het aan een andere jongen die daar lag. De assistent had het ook bij hem geprobeerd. We vertelden het aan de verpleegster en de man werd ontslagen."

Dit zet uw hele verhaal toch in een ander licht. U bent zelf óók slachtoffer van seksueel misbruik. "Ik ben geen slachtoffer, al was het natuurlijk vreselijk wat die assistent deed. Het verraad, dat zat me nog het meeste dwars: ik was ziek, hij moest mij beter maken. Maar ik heb er geen trauma aan overgehouden. Het was gewoon een nare ervaring.

bron: 'Ik ben misbruikt, niet getraumatiseerd - Frank Furedi'; Interview door Wilfred van de Poll; Trouw; 30 maart 2013