Hoe professor Mik het schandaal van Oude Pekela onderzocht

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

'Nú zijn de feiten bekend, nú twijfelt niemand meer aan de verhalen van de ouders,' riep Ton Verlind, verslaggever van KRO's Brandpunt, op zaterdag 23 januari tegen zijn studiogast, het enigszins beteuterd kijkende Kamerlid Aad Kosto, die het niet waagde hem tegen te spreken. De deskundige - een psychiater - had gesproken, en de ondeskundigen bogen eerbiedig het hoofd. Hier was geen tegenspraak meer mogelijk: vijfenveertig kinderen uit Oude Pekela waren door een professionele kinderpornobende op een nooit eerder vertoonde wijze seksueel misbruikt.

Maar terwijl prof. dr. Gerrit Mik, de psychiater, die dagen in emotionele betogen de verdorvenheid van de daders schetste, ging er een rilling door de rijen van zijn collega's en van vertegenwoordigers van justitie en politie. Waar haalde Mik eigenlijk zijn zekerheden vandaan, zo vroeg men zich bezorgd af. Was hij niet - het klonk wel erg oneerbiedig, maar toch - een beetje in de war?

bron: Artikel 'De psychiater en zijn zekerheden - Hoe professor Mik het schandaal van Oude Pekela onderzocht' door Frits Abrahams; Elsevier - 6 februari 1988