Jongeren

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Alles dat met jongeren te maken heeft, lijkt tegenwoordig verdacht. Vroeger hoefde je niet te zeggen dat je een tegenstander was van kindermisbruik. Dat was vanzelfsprekend. In deze dagen kun je dat beter wel doen, want je zit al snel in het verdachtenbankje. Leraren durven hun kinderen niet meer door de haren te strijken. Een kind op schoot nemen, is al helemaal uit den boze.

Op tentoonstellingen worden naaktfoto's van jongeren door politiemensen nadrukkelijk aan een keuring onderworpen. Ik hoorde laatst zelfs van een vader dat hij zijn kinderen niet meer in het openbaar durfde te knuffelen. Slaan we niet een beetje door?

In Amerika wordt een jongetje van 11 jaar gevangen gehouden omdat hij zijn jongere zusje zou hebben betast. Elke nacht moet hij slapen in een cel met de handboeien aan. Dat is toch wel erg overdreven. Als iedere man die rond zijn elfde wel eens iemand heeft betast, opgesloten moet worden, dan blijven er weinig mannen op vrije voeten. Denk nu niet dat deze kolder alleen in Amerika heerst. In Nederland heeft het bestuur van de Stichting De Kringen aan kringleiders voorgesteld geen jongeren onder de 16 meer te accepteren. Wat een waanzin! Jongeren zijn tegenwoordig zelfbewuster dan vroeger. Al op jonge leeftijd hebben ze vragen over homoseksualiteit en daar moeten ze toch mee voor de dag kunnen komen. Juist een organisatie als De kringen zou haar deuren wagenwijd moeten openzetten voor jongeren die over hun gevoelens willen praten.

Het wordt tijd dat de politiek duidelijkheid verschaft. Kinderen dien je te beschermen tegen geweld. Seks moet een vrije keuze zijn. kinderen mogen nooit gedwongen worden tot iets dat ze niet willen. Maar je moet kinderen niet verhinderen om op een normale manier volwassen te worden. Wellicht is het een idee om seks met anderen niet - zoals nu - aan een strikte leeftijd te koppelen, maar aan een leeftijdsmarge. Je kunt kinderen toch gerust ongestraft laten wanneer ze seks hebben met iemand die niet meer dan 50% jonger of ouder is. Die marge kan ruimer worden, naarmate het kind ouder wordt en zou op een bepaalde leeftijd zelfs helemaal kunnen vervallen. Op die manier sluit je vrijwel alle misbruik uit. [...]

bron: Column 'Jongeren' door Henk Krol; Gay Krant, nr. 396; 29 oktober 1999