Kinderen bij de Romeinen - Christian Laes

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Het laatste hoofdstuk gaat over pedofilie (erotische omgang met kinderen) en pederastie (specifiek met jongens). De geliefde kinderen waren meestal slaafjes, de minnaars hoge heren tot bekende keizers. Er waren wel regels en beperkingen voor seksueel gedrag. Incest werd algemeen veroordeeld. Seks was mangericht en een gebeuren van sociale overheersing. Wie Romeins burgerrecht had, mocht niet verkracht worden. Wie een vrijgeborene of een mater familias verkrachtte, kon theoretisch een hoge boete en zelfs de doodstraf krijgen. Maar er waren geen bezwaren tegen vroege seksuele omgang met rechteloze slavinnen.

Laes toont ook afbeeldingen van seks tussen mannen en jongens, soms zelfs in aanwezigheid van een toekijkend slaafje. Prostitutie was wijd verbreid in heel het Romeinse rijk. Het christendom keerde zich, onder invloed van de joodse traditie, radicaal tegen homoseksualiteit en pedofilie. Maar ook in sommige kringen van Romeinse aristocraten bestond dit verzet. De overgang was dus niet zo abrupt. Vanaf de vierde tot zesde eeuw namen de Romeinse en Byzantijnse wetgevers dit over. De christenen propageerden ook het ideaal van het kerngezin: de liefdevolle en exclusieve band tussen ouders en kinderen.

bron: Boekrecensie 'Kinderen bij de Romeinen - Christian Laes'; Recensie door Jef Abbeel; Boek uit 2006; www.liberales.be/cgi-bin/showframe.pl?boek&laes; Liberales; 2007