Kroniek van een schandaal - Zoë Heller

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Als Sheba Hart op St. George's komt werken als de nieuwe lerares pottenbakken, ziet de oudere, eenzame Barbara Covett in haar een verwante geest. Maar Barbara is niet de enige die zich aangetrokken voelt tot Sheba. Binnen korte tijd raakt Sheba namelijk verwikkeld in een verboden relatie met een zestienjarige leerling. Barbara is niet in staat om Sheba van haar onbezonnen gedrag af te houden. Onvermijdelijk komt de verhouding aan het licht en levert een groot schandaal in de pers op. Dat kost Sheba haar huwelijk, maar niet haar vriendschap met Barbara die loyaal aan haar zijde gaat staan, klaar om haar te steunen. Maar hoe loyaal is Barbara eigenlijk echt?

Barbara Covett, een wat oudere, eenzame, pas gepensioneerde geschiedenislerares vertelt - zeer gedetailleerd - het verhaal van haar huisgenoot en voormalige collega Sheba Hart. De aantrekkelijke 42-jarige lerares pottenbakken Sheba kreeg een verhouding met een vijftienjarige leerling, werd beschuldigd van aanranding van een minderjarige en raakte haar gezin, vrienden en baan kwijt. Maar is die verhouding daar wel helemaal debet aan? De oplettende lezer gaat al gauw vermoeden dat veel van de narigheid die Sheba overkomt, eigenlijk aan de manipulaties van haar 'goede' vriendin Barbara te wijten zijn, die de geruchtenmachine in gang zet en Sheba langzaam maar zeker van alles en iedereen isoleert zodat zij haar uiteindelijk helemaal voor zichzelf alleen heeft. Barbara blijkt een gefrustreerde en haatdragende vrouw te zijn, die parasiteert op het leven van haar vriendin. Subtiel uitgewerkte en verontrustende psychologische black comedy, met veel mooi ingehouden venijn, over een verwrongen vriendschap en de seksuele relatie tussen een jongen en een veel oudere vrouw. Stond op de shortlist van de Man Booker Prize 2003. Paperback; kleine druk.

bron: Betreft de roman 'Kroniek van een schandaal'; Auteur: Zoë Heller; www.bol.com/nl/p/kroniek-van-een-schandaal/1001004002407039/; bol.com; Vertaald uit het Engels: 'Notes on a Scandal'; Oorspronkelijk uit: 2003