Meedenken vanaf de andere kant - Huisvesting pedofielen en pedoseksuelen

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Het wordt steeds lastiger, helemaal sinds het begin van het (a)sociale mediatijdperk, om pedoseksuelen te huisvesten. Veel lokale overheden hebben als houding: niet in mijn gemeente; en ze schuiven het probleem af op anderen. In een beschaafd land heeft iedereen die zijn celstraf er op heeft zitten recht op huisvesting. Rechters zijn bevoegd straffen uit te delen. Andere burgers hebben terecht deze bevoegdheid niet. Een veroordeelde mag niet extra gestraft worden door hiertoe niet-bevoegden.

  • Justitie heeft de plicht om gedetineerden tijdens hun detentie voor te bereiden op hun terugkeer in de samenleving. Re-integratie en resocialisatie dus. Daar hoort ook huisvesting bij. Justitie doet dit nauwelijks: ze zetten gedetineerden gewoon op straat met hun spullen en zonder geld of treinkaartje.
  • Er moet een landelijk aanspreekpunt komen voor mensen die ernstig bedreigd worden. Deze organisatie helpt concreet bij de beveiliging van deze mensen.
  • Het moet mogelijk zijn dat veroordeelden een andere identiteit kunnen krijgen. Nu is er de kans op uitlekken. Wanneer bijvoorbeeld Benno L. ineens Paulus Jansen heet en hij zijn baard afscheert is de kans op ontdekking veel kleiner geworden. Nu zit je met gemeenteambtenaren, met woningbouwverenigingen die allemaal potentiële lekkers zijn.
  • Burgemeesters krijgen een acceptatieplicht ten aanzien van huisvesting veroordeelde pedoseksuelen. Eventuele voorwaarden bepaalt de rechter. Deze kan de reclassering hierin enige speelruimte geven. De gemeente heeft de plicht de persoon indien nodig te beveiligen.
  • Veroordeelde pedo's maar - denk ook aan mensen zoals Volkert van der G. - moeten vrij zijn in het kiezen van het land waar ze willen gaan wonen. Nederland maakt hierover met andere (EU-)landen afspraken, onder andere met betrekking tot toezicht.
  • Pedojagers die persoonsgegevens van (vermeende) pedofielen op internet plaatsen en oproepen tot geweld moeten door justitie worden aangepakt.
  • Mensen die zich schuldig maken aan bedreigingen, vernielingen en mishandelingen moeten worden opgespoord, aangehouden en vervolgd. Dit moet hoge prioriteit hebben.
  • Blijft de overheid in gebreke dan overwegen wij de oprichting van een stichting die deze zaken gaat aankaarten.


bron: Persbericht 'Meedenken vanaf de andere kant - Huisvesting pedofielen en pedoseksuelen' door Sytze van der V. & Marthijn Uittenbogaard; 19 februari 2014