OK magazine 75 nummers terug: nummer 9, oktober 1987

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Door: Boysocks

Inleiding

Welkom bij alweer een terugblik, de tweede in dit dubbelnummer. Deze zal wat korter zijn dan u van mij gewend bent. Dit komt door meerdere oorzaken. Doordat ik in een winkel werk, en deze terugblik in december geschreven is, had ik vanwege de sinterklaas- en kerstdrukte weinig tijd om te schrijven. Daarnaast zijn er ook weer allerlei jeugdactiviteiten die voorbereid moeten worden. Ik hoop op uw begrip. In deze terugblik kijk ik terug op OK magazine nummer 9 van oktober 1987.

Politieoptreden

Naar aanleiding van Oude Pekela en de invallen bij o.a. Intermale en de redactie van 'Vies is Lekker' gaan de medewerkers van MARTIJN wat dieper in op wat je moet doen als de politie ineens bij je op de stoep staat. Natuurlijk is het artikel deels gedateerd, maar ja... maatschappelijk staan we nog ongeveer op dezelfde plek. Ze komen met opties hoe te handelen. Zo kun je volledig ontkennen, persoonlijk ben ik daar volledig tegen omdat je dan het kind als leugenaar weg zet. Een compromis is ook een optie, ofwel de halve waarheid met smoesjes voor verzachtende omstandigheden. Afhankelijk van de situatie kan dit zowel voor de volwassene als voor het kind de beste manier zijn. Tenslotte kun je ook volledig open kaart spelen, wat meestal voor de volwassene het slechtst uitpakt.

Het goochelaartje

Een jongen heeft net zijn einddiploma behaald. Nooit meer naar school, binnenkort op zoek naar een baan. Maar eerst even vakantie. We schrijven een kleine badplaats, een hotelkamer met uitzicht op het strand. Als zoon van een goed bemiddeld gezin kent de hoofdpersoon geen financiële zorgen. Hij kan goed met meiden/vrouwen overweg, maar laat ze - mede door zijn voorkeur voor jongens - links liggen. Bij het eerste diner in het hotel ontmoet hij een paartje dat hem vertelt over de bezienswaardigheden van het badplaatsje. Dan komt de politie binnen. Het paartje vertelt hem over een kindermoord. Een week eerder blijkt het lijk van een joch gevonden te zijn. De omgeving is behoorlijk in de greep van de angst. Toeristen worden veelal met wantrouwen gadegeslagen. 's Middags ligt onze hoofdpersoon regelmatig op het terras en neemt hij af en toe een duik in zee. Om de kids bezig te houden worden er 's avonds voorstellingen gegeven voor en door kids. Deze voorstellingen worden met enige regelmaat door hem bezocht. Pascal, een van de zoontjes van de hoteleigenaar, geeft goochelvoorstellingen. Op een middag komt Pascal naar onze hoofdpersoon. Of hij hem kan helpen met een truc, een truc die de moordzaak op kan lossen. Of onze hoofdpersoon daaraan meewerkt en of alles goed gaat komen, moet je zelf maar gaan lezen...

ILGA wereldconferentie...

De International Lesbian and Gay Association (ILGA) hield begin juli 1987 in Keulen de 9e wereldconferentie. Gedurende zes dagen waren ruim honderd mannen en vrouwen uit negentien verschillende landen bijeen om te praten over de verschillende aspecten van homo- en lesbische emancipatie. Een van de aspecten die aan bod kwam, was de houding tegenover pedoseksualiteit en leeftijdsgrenzen. Vanuit verschillende hoeken - w.o. NAMBLA - werd aangedrongen op een resolutie waarin de ILGA zich zou uitspreken voor het uit de verschillende nationale wetgevingen schrappen van leeftijdsgrenzen voor seksuele contacten. Het merendeel van de aanwezige vrouwen en mannen scheen echter moeite te hebben met het fenomeen pedofilie op zich. Deze resolutie werd dus niet aangenomen. De verwachting was dat het onderwerp bij een volgende conferentie opnieuw ter sprake zou komen. Verder valt er in het artikel nog te lezen dat sommige vrouwen rondliepen met het idee om pedo-organisaties uit de ILGA te stoten.

Dorpsjongen

Een jongen zwijmelt weg in de bus bij het zien van drie andere jongens. De burgemeester laat zien dat hij geen kindervriend is. Er worden ijsjes genuttigd. Dan gebeurt er iets. Michel hoort van zijn 10-jarige zusje dat hij thuis moet komen omdat er iets gebeurd is. De zwijmelende jongen achtervolgt hen. Als ze bij het huis van Michel en het meisje aankomen, wordt de moeder op een brancard naar de ambulance gedragen. Michel raakt helemaal in paniek, hij is bang dat zijn moeder dood is. De zwijmelaar probeert hem te troosten. In eerste instantie tevergeefs. Na aandringen gaan ze het samen aan de dokter vragen. Dan hoort Michel dat zijn moeder over een week weer naar huis mag...

Jongensliefde

Theo Sandfort beschrijft het eerste deel van "Jongensliefde", een boek van de hand van Dr. E Brongersma. Het boek bestaat uit 225 bladzijden. Grotendeels wetenschappelijk. De bibliografie beslaat 45 pagina's. Toch is het boek - volgens Sandfort - alles behalve saai, met alle voorbeelden en anekdotes die erin staan (o.a. over de Griekse homoseksualiteit). Toch is het niet alleen lof wat er staat. Zo vind Theo Sandfort dat er af en toe veel te veel doorgezaagd wordt over bepaalde dingen. Brongersma valt ook af en toe te veel in herhaling.

Foto's en Illustraties

Het moet haast wel een warm fotoseizoen geweest zijn, stuk voor stuk mogen ze er zijn. Vrij vooraan in het blad zien we een groepje van drie jongens op een surfplank, ze zijn helemaal naakt. Wat een mooie lichaamslijnen zeg. Als we de bladzijde omslaan kijken we tegen vier hele mooi billetjes aan, wederom twee naakte godjes. Natuurlijk ontbreken ook de mooie zwembroekjes niet. Op bladzijde 9 staat een jochie wel heel erotisch een boom te omarmen *grin*. Op bladzijde 12 zien we een zeer mooi koppie, al had deze wel een vrolijker gezicht mogen trekken toen er een kiekje van hem werd getrokken! Bij het goochelaartje is een turnende jongen afgebeeld. Op bladzijde 18 zien we een verrassend mooie jongen met een geheimzinnige blik in zijn ogen. Ook op de pagina met foto's van lezers zien we veel zomerse jochies. Drie van de foto's zijn bij zwemgelegenheden genomen: een naakte jongen aan zee, een jochie dat staat te douchen voor het zwemmen en een jongen die lekker ligt op het strand. Op diezelfde lezerspagina staat een jochie met een big smile op zijn gezicht, luisterend naar een walkman.

En verder

Er staan nog twee behoorlijk cynische stukjes in die ondertekend zijn met 'Staaij'. Ook de in een eerdere terugblik genoemde discussieavond komt nog aan bod. [...] Tot de volgende terugblik!

bron: Artikel 'Terugblik OK magazine 9 - OK magazine 75 nummers terug!' door Boysocks; OK Magazine; nr. 83/84; januari 2003