Ophef over filmverkrachting jong meisje

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Een film waarin een jong meisje wordt verkracht heeft flink wat stof doen opwaaien in de Verenigde Staten. De film 'Hounddog', die deze week werd vertoond op het Sundance Film Festival, wordt door vooral christelijke critici onder vuur genomen. De 12-jarige Dakota Fanning, die de hoofdrol vertolkt, zou voor de film zijn uitgebuit. De critici spreken van kindermishandeling en roepen het publiek op de film te boycotten.

Volgens Ted Baehr, de oprichter van de christelijke filmsite Movieguide, schendt de film een kinderpornowet. "Kinderen van 12 kunnen dit soort beslissingen niet nemen", meent hij.

Regisseuse Deborah Kampmeier ziet 'Hounddog' als taboedoorbrekend. "De film kaart een problematiek aan die in onze maatschappij wordt verzwegen", zegt ze. Ook Fanning neemt het op voor de film. "Het is geen verkrachtingsfilm", benadrukt ze. "Dat is niet waar de film over gaat." Het filmdrama speelt in het zuidelijke Amerika van de jaren zestig. De film draait om de roerige jeugd van het meisje Lewellen, gespeeld door Fanning. De verkrachtingsscène is indirect in beeld gebracht en bevat geen naakt. Alleen het gezicht en de handen van de jonge actrice zijn te zien. Het is nog niet duidelijk of de film ook in Nederland wordt uitgebracht.

bron: 'Ophef over filmverkrachting jong meisje'; film.nieuws.nl/447120/Ophef_over_filmverkrachting_jong_meisje; Nieuws.nl (Novum/AP); 24 januari 2007