Pedofilie doorheen de geschiedenis

From Brongersma
Jump to: navigation, search

[Mark] Depauw [hoofd van het Departement Oude Geschiedenis van de KU Leuven]: "Er waren ook tegenstemmen vanuit heidense hoek, dus de kritiek op pedofilie komt zeker niet alleen van het christendom. Seksualiteit werd door de christenen verankerd binnen het huwelijk en daarbuiten waren alle seksuele activiteiten verboden. Er heerste in de late oudheid een sterke tendens tot totale ascese en dus onthouding van alle seksualiteit."

Depauw: "Het is eigenlijk nog niet zo lang geleden dat pedofilie door sommige mensen in de maatschappij werd verdedigd. Zo was er in mijn studententijd een professor criminologie die pedofilie niet categorisch afwees, zoals vandaag wel gedaan wordt. Het is te vergelijken met de houding ten opzichte van homoseksualiteit, in de jaren tachtig was het ondenkbaar dat er homohuwelijken zouden plaatsvinden. Homofilie is vandaag helemaal uit de taboesfeer gekomen, terwijl pedofilie de omgekeerde beweging gemaakt heeft, in de jaren tachtig was pedofilie bespreekbaarder dan nu."

bron: Artikel 'Pedofilie doorheen de geschiedenis'; www.veto.be/jg39/veto3906/pedofilie-doorheen-de-geschiedenis; Veto; 5 november 2012