Politie luistert vaker en langer af

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Woningen en gevangenissen worden steeds vaker gedurende lange tijd afgeluisterd door de politie. De interne toetsingscommissie van het Openbaar Ministerie (OM) behandelde vorig jaar 38 verzoeken om te mogen afluisteren. In 2000 lag dat aantal op acht, in de tussenliggende jaren gebeurde het gemiddeld zo'n twintig keer per jaar. Dat bleek donderdag uit onderzoek van het tv-programma NOVA.

Van de 38 adviezen hadden de meeste betrekking op het afluisteren van woningen. Het OM wilde niet zeggen hoe de verdeling tussen gevangenissen en woningen precies ligt. Sinds januari 2000 mag de politie in het geheim microfoons in woningen en bezoekersruimten van penitentiaire inrichtingen plaatsen. Daarmee kan een verdachte van bijvoorbeeld moord, afpersing of terrorisme 24 uur per dag worden afgeluisterd. Maar dat mag alleen als het college van procureurs-generaal het op basis van een advies van de Centrale Toetsingscommissie (CTC) heeft goedgekeurd. Bovendien moet de rechter-commissaris toestemming geven.

bron: Artikel 'Politie luistert vaker en langer af'; www.parool.nl/nieuws/2006/SEP/07/bin6.html; Het Parool (ANP); 8 september 2006