Prachtig spel in complex toneelstuk over pedofilie

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Twee personages en een maatschappelijk gegeven waar we niet goed raad mee weten. Meer blijkt nog steeds niet nodig voor prachtig toneel. Blackbird (2005) van de Engelsman David Harrower heeft een vergelijkbare opzet als successtuk Nacht Moeder: een intense confrontatie over een met taboes omgeven realiteit. Bij Nacht Moeder - ook dit seizoen te zien met Linda van Dyck en Isa Hoes - draait het om zelfmoord, in Blackbird om pedofilie.

Een slachtoffer (Heike Wisse) dringt zich na vijftien jaar op aan de inmiddels gestrafte dader (Derek de Lint). Net goed, is de eerste reactie, maar gaandeweg dienen zich zoveel nuances aan dat de dader evenzeer slachtoffer lijkt te zijn. En het slachtoffer zelfs een beetje een schuldige. Nuances en pedofilie. Willen we daaraan? De omgeving van de twee personages wil dat in elk geval niet. De heftige reacties maakten het gebeurde voor het meisje pas echt traumatisch. De man is onmiddellijk in de criminele hoek geplaatst onder het motto: straf snoeihard en er komt nooit meer een volgende keer. Ging het inderdaad om een eenmalige vergissing?

Harrower weeft uitermate kundig een thrillerachtig element in zijn stuk, dat door De Lint ijzersterk wordt ingevuld. Is deze nette vijftiger voortdurend oprecht in zijn gevoelens en schuldbetuiging, of draait hij de niet minder overtuigend acterende Wisse opnieuw een loer? Met een subliem open einde zet Harrower de hele problematiek weer op scherp. En laat hij nog eenmaal ervaren hoe complex het oordelen over pedofilie is.

bron: Recensie 'Prachtig spel in complex toneelstuk over pedofilie' door Eric van der Velden; www.ad.nl/denhaag/cultuur/article1101943.ece; AD.nl; 19 februari 2007