Schuivende panelen

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Achteraf moet worden geconcludeerd dat de commissie-Melai geen recht is gedaan. Hoewel in het eindrapport inderdaad werd voorgesteld om te komen tot een zekere decriminalisering van seksuele contacten met jeugdigen, waren deze omgeven met waarborgen die zeker niet minder waren dan wat destijds aan rechtsbescherming door de strafwet werd geboden. Wél hanteerde de commissie-Melai een andere invalshoek voor het bepalen van de strafwaardigheid van seksuele contacten dan tot dan toe gebruikelijk was.

Uitgangspunt voor de commissie-Melai was de noodzaak de wilsvrijheid van de burger betreffende diens seksualiteitsbeleving te respecteren. Dat impliceerde terughoudendheid vanwege de strafrechtelijke overheid, maar ook bescherming waar geïndiceerd. Vanuit die gedachte diende niet het seksuele contact als zodanig aanknopingspunt voor strafbaarstelling te zijn, maar de wijze waarop dit tot stand was gekomen, in het bijzonder de daarin besloten schending van de wilsvrijheid van de minderjarige. Daartoe introduceerde de commissie het bestanddeel 'bewegen tot', dat werd omschreven als: 'het nemen van een zodanig initiatief dat het slachtoffer tot seksuele handelingen komt, die hij of zij eigener beweging niet zou hebben gepleegd'. Daaraan toegevoegd werd dat voor de strafbaarheid slechts vereist was dat sprake was van 'een aantoonbaar causaal verband tussen het initiatief van de pleger en het dulden of plegen van het slachtoffer'. Voorgesteld werd te komen tot een 'differentiëring naar de aard van de seksuele relatie' en de daarin gelegen risico's op ongelijke uitgangspositie voor de minderjarige. Ervan uitgaande dat een meerderjarige als regel een zeker overwicht heeft op een minderjarige werd van de laatste terughoudendheid verwacht bij het aangaan van seksuele relaties met minderjarigen.

bron: Artikel 'Schuivende panelen. Een achtergrondstudie naar wereldlijke en kerkelijke ontwikkelingen rond om seksueel misbruik van minderjarigen binnen de Rooms-Katholieke Kerkprovincie (1945-2010)' door Dr. R.S.B. Kool; Uit het rapport 'Seksueel misbruik van minderjarigen in de rooms-katholieke kerk - uitgebreide versie deel 2 de achtergrondstudies en essays' door Wim Deetman, Nel Draijer, Pieter Kalbfleisch, Harald Merckelbach, Marit Monteiro & Gerard de Vries; Uitgeverij Balans; december 2011