Seksualiteit speelt in elke fase een rol

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Baby's zijn gericht op lustbevrediging. Niet alleen beleven ze plezier wanneer ze eten, drinken en gekoesterd worden. Ook kunnen ze een stijf piemeltje krijgen wanneer ze tastend hun lichaam verkennen en puur toevallig op hun geslachtsorganen stuiten. Zodra kinderen anderhalf zijn, weten ze waar ze moeten zijn voor dat lekkere gevoel. Maar veel kans krijgen ze niet te masturberen omdat ze zelden alleen zijn en vrijwel altijd een luier om hebben. Alleen in bad gaan zij daartoe soms over.

Peuters ontdekken het verschil tussen jongens en meisjes. Ze zijn nieuwsgierig en willen geslachtsdelen aanraken. Ook gaan zij vragen stellen. In de peuterleeftijd (2 tot 4 jaar) heeft tien tot vijftig procent van de kinderen wel eens gemasturbeerd, waarbij zij meestal niet tot een orgasme komen. Ze zoeken uit wat de sekseverschillen zijn en ontdekken welke rolpatronen daarbij horen. Kleuters ontwikkelen hun fantasie, waardoor ze erotische gevoelens koppelen aan spelletjes als ziekenhuisje spelen of vadertje en moedertje.

Rond het 6de levensjaar krijgen kinderen schaamtegevoelens, wat er bijvoorbeeld toe leidt dat ze de wc-deur op slot doen. Tussen 6 en 10 jaar gaan kinderen introverter met seks om omdat de morele ontwikkeling op gang komt. De belangstelling richt zich meer op de technische aspecten van seksualiteit.

Tussen de 10 en 13 jaar krijgen de meeste jongens hun eerste zaadlozing. Masturberen, ook bij meisjes, is gericht op vermaak. De helft van de jongens masturbeert gezamenlijk. Meisjes zijn hierin meer op zichzelf.

bron: Artikel 'Seksualiteit speelt in elke fase een rol'; www.ad.nl/diagnose/article367116.ece; AD.nl; 29 mei 2006