Stelling: Elke pedoseksuele handeling is schadelijk voor het kind

From Brongersma
Jump to: navigation, search

[Lisette van Gurp, beleidsmedewerker TransAct:] Ik ben het met de stelling eens omdat voor een goed seksueel contact vrijwilligheid en gelijkwaardigheid van wezenlijk belang zijn. [...] Pedoseksuele handelingen schaden een fundamenteel grondrecht van een kind: het recht om zelf te kunnen beschikken over het eigen lijf. Het bestrijden van pedoseksueel gedrag betekent dus respect voor de rechten van het kind op bescherming van haar of zijn lichamelijke identiteit en menselijke waardigheid. Elk kind het het recht om niet te worden uitgebuit ter bevrediging van seksuele behoeften van volwassenen.

[John Luteijs, hoofdredacteur Nieuwe Sekstant:] In de jaren tachtig en negentig tonen onderzoeken van bijvoorbeeld de Amerikaanse psychologen Robert Bauserman en Bruce Rind aan dat seks tussen volwassenen en jongeren niet per definitie schadelijk hoeft te zijn, en soms zelfs als positief wordt ervaren, ook achteraf. Sommigen doen deze onderzoekers af als de 'pedolobby' of maken de onderzoekers verdacht. Waarom houden we als samenleving zo fanatiek vast aan gevaarlijke en onterechte versimpelingen? Omdat we met de gecompliceerde werkelijkheid geen raad (willen) weten?

bron: Artikel 'Stelling: Elke pedoseksuele handeling is schadelijk voor het kind'; de Bazuin (rooms-katholiek tijdschrift); 27 november 1998